CHP, Kürt sorununun çözüm yolunu açıkladı

"3 yeni kurum kurulacak, herkes silahı bırakacak"
KARŞI GAZETE | ANALİZ

CHP'DEN SEÇMENE SÖZ: "BİZ İKTİDAR OLURSAK, KİMSE ELİNE SİLAH ALMAYACAK"

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin  "Önce Türkiye" başlıklı seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgede Türkiye'nin en öncelikli sorunu olan terör ve Kürt meselesi konusuna geniş yer ayrılması dikkat çekti. Kürt sorununun, TBMM çatısı altında kurulacak 3 yeni kurum ile çözüleceği vurgulanan bildirgede, 'CHP iktidarında kimsenin eline silah almayacağı bir Türkiye' sözü veriliyor... Tam demokrasi ve eşit yurttaşlık uygulamaları ile terörün bitirileceği belirtiliyor...

Bildirgede, Kürt sorunun çözümü için şu öneri ve tespitler dikkat çekiyor:

CHP, KÜRT SORUNUN 3 YENİ KURUM İLE ÇÖZECEK

Çözüm süreci yöntemi konusunda CHP,  üç yeni kurum oluşturulmasını öneriyor.

TOPLUMSAL MUTABAKAT KOMİSYONU KURULACAK

 "(1)Birincisi, temsil edilen siyasi partilerin katılımıyla TBMM’de bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulmasıdır. Bu komisyon, sorunun anayasal boyutları da dâhil olmak üzere tüm boyutlarını kapsayan temel mutabakat zeminini oluşturacaktır. Komisyon, Kürt sorununa ilişkin olarak hükümetin, siyasi partilerin, devlet kurumlarının görüşlerini alacak ve değerlendirecektir. Komisyon tarafından hazırlanan rapor bir yılı aşmayan bir süre içerisinde TBMM Genel Kurulu’na iletilecektir.

ORTAK AKIL HEYETİ OLUŞTURULACAK

 (2)Komisyon, oluşturulacak Ortak Akıl Heyeti’ni, TBMM’de temsil edilmeyen kesimlerin, STK’lerin, sendika ve meslek odalarının süreçle ilgili düşüncelerini toplama ve değerlendirme konusunda görevlendirecektir.

GERÇEKLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK

(3)Bu kapsamda oluşturulacak Gerçekleri Araştırma Komisyonu sorunların çözümünde geçmişle yüzleşilmesi, toplum kesimleri arasında kalıcı bir güven ortamının oluşturulması, ortak yaşam kültürünün geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yürütecek ve öneriler hazırlayacaktır."

Türkiye'deki çatışma ve kavga ortamının tek sorumlusu olarak AKP'nin işaret edildiği bildirgede sorunun çözümü için 'tam demokrasi ve eşit yurttaşlık' önerisi getiriliyor.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN TAM DEMOKRASİ VE EŞİT VATANDAŞLIK

”CHP için eşit ve özgür yurttaşlık ideali önceliklidir. İnsanın özgürleştirilmesi için hak ve özgürlüklerin soyut birer hukuki statü olmaktan çıkarılarak, gerçekleştirilebilir hale getirilmesi gerekir. Bu amaca ulaşılması, devletin her kimliğe, inanca ve yaşam tarzına eşit mesafede durmasına bağlıdır. Ülkemizdeki sorunları eşitlik, özgürlük ve adalet temelinde çözmeyi hedefleyen CHP, Kürt sorununu da eşit yurttaşlık ve tam demokrasi anlayışı içinde çözecektir.”

Bildirgede, Kürt sorunu, 'demokrasi eksikliği sorunu' olarak tanımlanıyor ve "Kürt sorununun salt bir güvenlik sorunu olarak görülmesi, yurttaşlarımızın insani ve demokratik taleplerinin geri çevrilmesine yol açmıştır." deniliyor. Yeni bir anlayış oluşturulması öneriliyor:

YENİ BİR ANLAYIŞ OLUŞTURULMALI

”Şiddet ve çatışma ortamı toplumumuzun bir kesiminde devlete ve rejime olan güvenin zayıflamasına, diğer kesimlerinde ise ülkenin bölüneceği kaygısının yerleşmesine yol açmıştır. Bu nedenle şiddet ortamının yarattığı güvensizlik duygusunun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Geniş bir toplumsal mutabakat sağlanarak, toplumumuzun farklı kesimleri arasında güven duyguları ve kardeşlik bağları sağlamlaştırılmalıdır. Çözüm için gerekli olan, tek başına güvenliğe, ekonomik kalkınmaya, insan haklarına, hukuk devletine ya da eşit vatandaşlığa odaklanan bir yaklaşım değil, bunların tümünü içine alan yeni bir anlayışın oluşturulmasıdır."

CHP'nin seçim bildirgesinde verdiği sözlerden belki de en iddialı olanı da Kürt sorunu konusunda...  Bildirgede, CHP'nin iktidar olması halinde kimsenin eline silah almayacağı bir Türkiye vaat ediliyor:

"CHP İKTİDARINDA KİMSE ELİNE SİLAH ALMAYACAK, SÖZ!"

"CHP, geçen 30 yılda binlerce insanımızın yaşamdan koparılmasına neden olan, ülkemizi hala bir ateş çemberinde tutarak sağlıklı bir demokrasinin önünü tıkayan şiddeti, çatışmayı ve terörü Türkiye’nin gündeminden çıkarmaya kararlıdır. Sorunun güvenlik boyutu, insan hakları ihlalleri ve demokrasi eksikliğinin devamı için bir gerekçe olarak kullanılmamalıdır. Demokratik siyaset mekanizmaları geliştirilerek, silahın siyasetin önüne geçtiği, şiddetin toplumumuzu ayrıştırdığı bir dönem son bulacaktır. CHP, yurttaşlarımıza, hiç kimsenin eline bir daha silah almayacağı bir Türkiye sözü vermektedir."

"KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN EN GEÇERLİ YÖNTEMİ CHP ÖNERİYOR"

CHP'nin Kürt sorununun çözümü için en geçerli yöntemi öneren siyasi parti olduğu vurgulanan bildirgede, çözüm için şu başlıklar da  sıralanıyor:

• Her türlü şiddet ve baskıyı sona erdirerek, sorunu siyaset yoluyla çözeceğiz.
• Kürt sorununun çözüm yerinin TBMM olmasını sağlayacağız.
• TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partileri çözüm için bir araya getirerek süreci geniş bir toplumsal uzlaşma ile yürüteceğiz.
• Sorunu çözmeye yönelik tüm girişimlerin şeffaf ve hukuka uygun olmasını temin edeceğiz.
• Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar ve Uludere katliamı başta olmak üzere tüm faili meçhuller, işkenceler ve hak ihlallerini araştıracak bir Meclis Komisyonu kuracağız.
• Eşit vatandaşlık ilkesinin gereği olarak, anadili Türkçe olmayan yurttaşlarımızın kamu hizmetlerinden eksiksiz olarak yararlanabilmesini sağlayacağız.
• İdari sistemimizde yerinden yönetim ilkesini hayata geçireceğiz.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "CHP, Kürt sorununun çözüm yolunu açıkladı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete