Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın, Erivan'da Türkiye’yi ve Türkleri hedef alan sözlerine cevaben bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye, tarihe tek taraflı bakışın istismarcı siyaset politikalarıyla manipüle edilmesine yönelik tüm girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, yaptığı açıklamasının başında, "Ermenistan yönetiminin 2015 yılını Türkiye’ye ve Türklere karşı uluslararası bir kampanya haline getirmeye çalıştığı ve bu uğurda hakaret ve nefret söylemi içeren ve diplomatik teamül sınırlarını aşan ifadeler kullandığı bilinmektedir.
Son olarak Cumhurbaşkanı Sarkisyan tarafından 29 Ocak 2015 tarihinde Erivan’da ‘100. Yıl Dönümü Etkinliklerinin Eşgüdümüne Dair Devlet Komisyonu’ toplantısında, Çanakkale Savaşı Anma Törenlerine Ermenistan’ın davet edilmesiyle ilgili olarak yapılan açıklama, bu talihsiz tutumun yeni bir tezahürü olmuştur" dedi.
"SARKİSYAN’IN DİPLOMATİK TEAMÜLLERE AYKIRI İFADELERİ KABUL EDİLEMEZ"
"Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan’a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı bu ifadelerin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Sarkisyan’ın bir devlet adamının ağzına yakışmayacak ifadelerini aynen iade ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Türkiye, tarihe tek taraflı bakışın istismarcı siyaset politikalarıyla manipüle edilmesine yönelik tüm girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir."
"TÜRKİYE, 1915’İN ACISINI İSTİSMARA DAYANAN POLİTİKALARA KARŞI NET BİR TAVIR ORTAYA KOYDU"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye ve Ermenistan’ın ortak tarihini ilgilendiren bu dönemin tarihçilerce incelenebilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2005 yılında 'Ortak Tarih Komisyonu' kurulması çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, "2009 yılında Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin önünü açacak olan protokollerin imzalanmasını sağlamıştır. Aynı yapıcı ve barışçıl tutumun devamı olarak bir ilke imza atmış ve 23 Nisan 2014 tarihinde tüm Ermenilere seslenen bir taziye mesajı yayınlamıştır.
Bu cesur ve ezber bozan adımlarla 1915’in acısını istismara dayanan politikalara karşı net bir tavır konulmuştur. Fakat Ermenistan, Türkiye’nin attığı bu adımları her defasında karşılıksız bırakmıştır.
Ermenistan yönetimi ne 1915 olaylarının siyasi hesaplardan uzak ve adil bir tarih perspektifinden ele alınmasına ne de Yukarı Karabağ’ın işgaline son vererek Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmeye ve bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yanaşmaktadır. Bu tavır, herkesten ve her şeyden önce Ermenistan’a ve Ermenilere zarar vermektedir" dedi.
"KADİM TÜRK-ERMENİ DOSTLUĞU VE TARİHDAŞLIĞI, TÜM KIŞKIRTMALARA RAĞMEN YAŞATILACAKTIR"
Açıklamasında, "Buna rağmen Türkiye, gerek kendi Ermeni vatandaşlarına gerekse Ermenistan’a yönelik olarak pek çok adım atmıştır.
Kadim Türk-Ermeni dostluğu ve tarihdaşlığı, radikal grupların kışkırtmalarına rağmen yaşatılmaya devam edecektir" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu samimi adımların, kendisini tahrif edilmiş tarih sayfalarından kurtaramayan Sayın Sarkisyan ve yönetimi tarafından takdir edilmesini beklemenin gerçekçi olmadığı görülmektedir. Ermenistan yönetimin sığ ve nefret dolu söylemi, Çanakkale Savaşlarının manasını kavramaktan da aciz görünmektedir.
Anadolu insanının destan yazdığı Çanakkale Zaferinin 100. yıl dönümü, uluslararası bir etkinlikle anılacak ve şehitlerimizin aziz hatırası layıkıyla yâd edilecektir. Çanakkale deniz ve kara savaşları yıllardır 18 Mart ve 24-25 Nisan tarihlerinde kutlanmaktadır. Bu yıl da anma törenleri, yüzüncü yıl münasebetiyle, ulusal ve uluslararası düzeyde en üst katılımla gerçekleştirilecek ve bütün dünyaya barış ve kardeşlik mesajı verilecektir."