HDP’li Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Mevzuat şöyledir, böyledir. Mevzuatı koyun şöyle bir tarafa yeri geldiğinde” sözlerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.
HDP’li Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaymakamlarla yaptığı bir toplantıda, “Mevzuat şöyledir, böyledir. Mevzuatı koyun şöyle bir tarafa yeri geldiğinde, ben bunu bu şekilde yaparım deyin ve yapın. İşte bu iradeyi kullanmaktır” dediğini anımsatan Beştaş, “Yine aynı konuşmasında ‘Bazı muhtarlar kaymakamları şikayet ediyor, takip ediliyorsunuz ona göre’ demiştir” ifadelerini kullandı.
Beştaş Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
“Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın "Mevzuat şöyledir, böyledir. Mevzuatı koyun şöyle bir tarafa yeri geldiğinde, ben bunu bu şekilde yaparım deyin ve yapın.” ifadeleri mevzuata uyulmamasına yönelik midir?
Mevzuatlar ne için çıkarılmaktadır?
Mevzuatlara uymamak suç teşkil etmemekte midir?
‘Mevzuatlara uymamak’, Hukuk Devleti ilkesine aykırı davranmak, Anayasal suç değil midir?
Kaymakam yani mülki amir statüsündeki kişilerin mevzuata aykırı davranması suç değil midir?
Kaymakamları ve dahi valileri denetleme mercii muhtarlıklar mıdır? Bunun yasal dayanağı nedir?
Kaymakamların ve dahi valilerin belediyelerin araçlarına el koyma yetkisi var mıdır? Yasal dayanağı nedir?
Sayın Cumhurbaşkanının ‘Her kurumda bu tür kim varsa hemen yargıda süreci başlatacaksınız diye talimatımı verdim.’ şeklinde ifade etmiş olduğu üzere, Sayın Cumhurbaşkanı yargıya talimat vermekte midir?
Cumhurbaşkanı hangi kamu görevlisinin yargılanıp yargılanmayacağını mı takip etmektedir?
Cumhurbaşkanının görevleri arasında yargıya talimat vermek var mıdır?
Kamu görevlilerinin ceza alıp almadığını takip etmek cumhurbaşkanının görevlerinden midir?
Türkiye’de mevcut hukuk sisteminde mevzuata uyulmaması yönünde talimat verilebileceğine ve bu talimat doğrultusunda mevzuatın askıya alınabileceğine dair yasal bir düzenleme yahut bir teamül var mıdır?
Hukuk önünde herkes eşit haklara sahip olduğu halde, bunun haricinde kanunlara uymama gibi bir ayrıcalığa ilişkin mevcut bir düzenleme var mıdır?
Kaymakamların Sayın Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda mevzuata uymama yönündeki iş ve işlemlerine ilişkin Bakanlık olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Kaymakamların mevzuata uymama yönündeki iş ve işlemleri karşısında yargı mekanizmasının harekete geçmesi halinde ne yapılması öngörülmektedir?
Kaymakamlara mevzuata uymamaları hususunda Bakanlığınız tarafından da bir açıklama yahut başkaca bir çalışma yapılması söz konusu olacak mıdır?”