Almanya Başbakanı Merkel’in Ankara ziyaretinin yankıları sürüyor. Alman basını görüşmeye geniş yer ayırırken, Merkel’in Başbakan Ahmet Davutoğlu ile anlaşmaya vardığı 10 maddelik anlaşmanın detayları ortaya çıkmaya başladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, son 7 aydaki 4. Türkiye ziyareti için dün Ankara’daydı. Sığınmacı krizi gündemiyle Türkiye’ye gelen Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 10 madde üzerinde mutabakata vardı.
İki liderin anlaşmaya vardığı 10 madde şöyle:
-Rusya’ya karşı diplomatik inisiyatif kullanılacak. Suriye’de sivil halka karşı saldırıların durması için diplomatik girişimlerde bulunulacak.
-AFAD ile ortak çalışma yapılacak, Türk ve Alman yardım kuruluşları sınırda birlikte hareket edecek.
-Alman polisiyle ortak çalışma yürütülecek.
-İnsan kaçakçılığına ilişkin bilgi ağı oluşturulacak.
-Frontex’in (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) daha etkin çalışması için çaba sarf edilecek.
-Sığınmacıların yasadışı göçü konusunda NATO göreve çağrılacak.
-Suriyeli olmayan mültecilerin geçişi engellenecek ve ülkelerine geri dönmeleri sağlanacak.
-3 milyar euro’luk fon kapsamında hayata geçirilecek projeler Brüksel’e iletilecek.
-Sahil güvenlik ekibi ortak işbirliği yapacak.
-Göç idaresi Yunanistan’da muhataplarla görüşecek.
ALMAN BASININDAN BEŞTEPE ELEŞTİRİSİ
Öte yandan Merkel’in Ankara’daki temasları ve Türkiye ile anlaşmaya vardığı 10 madde Alman basının da geniş yer buldu. Ancak bazı gazeteler, Merkel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelmesini sert şekilde eleştirdi.Bild, “Erdoğan’ın Ankara’da sit alanına 400 milyon euro’ya yaptırdığı gösterişli binanın 1150’den fazla odası bulunuyor. Tartışmalı binada, en az onun kadar tartışmalı olan Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırladı. Görüşme nedeni yine sığınmacılar sorunu” diye yazdı. Frankfurter Rundschau de “Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı son dönemde birçok batılı politikacının kaçındığı Ankara’daki gösterişli sarayında ziyaret etti” hatırlatmasında bulundu.
‘KİM KENDİSİNİ BÖYLESİNE BASKILARA AÇIK HALE GETİRİR?’
“Avrupa Birliği kendi sığınmacı politikalarını oluşturmaktan yoksun olduğu için, Başbakan Merkel Ankara’da umutsuzca ortak arıyor” yorumunda bulunan tagesschau.de ise “Ancak, kim böylesine istekli bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politik pazarına girerse kendisini baskılara açık hale getirir” diye sordu.DW Türkçe'nin çevirisine göre Frankfurter Allgemeine Zeitung da Merkel’in ziyaretinin ardından şunları yazdı: “Merkel, Türk yönetimini etkilemek için bir kez daha çaba sarf etti. AB'den mali destek, Alman polisler ve yardım organizasyonlarının taahhütlerini sıraladı. Kontenjan dahilinde Türkiye'den Suriyeli mülteci alma önerisini de tekrarladı. Merkel bu defa bir önceki denemeden daha başarılı olabilecek mi? (…) Ulusal tedbirler ve sürgüleri kapama dönemi başladı. Büyük ve adil bir Avrupa çözümü için beslenen hayaller toz duman oluyor. Merkel'in (bir şekilde herkesi etkileyen) bu çaresiz durumdan kurtulmak için fazla zamanı kalmadı.”
Kaynak: Gizem Karakış | Hürriyet