Suriyeli göçmenler sorununu görüşmek üzere Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyareti Alman basınında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ‘şatafat’ıyla ünlü ‘Ak Saray’da buluşmasıyla yer buldu.
Bild, Erdoğan’ın Merkel’i kabulünü “Tartışmalı binada en az onun kadar tartışmalı Merkel’i ağırladı” diye aktardı.
Ziyaret kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile göçmen sorunu üzerine konuşan Merkel, iki ülkenin 10 temel maddede ortak hareket etme kararı aldığını duyurmuştu. Merkel’in bu ziyareti, dün de Alman basınında geniş yer bulmuş, Alman muhalefeti ise Merkel’i Türkiye’nin ‘şantaj yapabileceği’ne yönelik uyarmıştı.
Görüşme bugün Almanya’nın etkili gazetelerinden Bild’e şöyle yansıdı: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sarayı, taştan bir güç sembolü. Erdoğan’ın Ankara’da sit alanına 400 milyon euroya yaptırdığı gösterişli binanın 1150’den fazla odası bulunuyor. Tartışmalı binada, en az onun kadar tartışmalı olan Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırladı.”
"BİR ÇOK POLİTKACI KAÇINIR"
Frankfurter Rundschau da, ‘Merkel Türkiye’de-Ankara’yla pazarlık’ başlığını attığı haberinde, Merkel’in Erdoğan’la ‘Ak Saray’daki görüşmesine dikkat çekti. Gazete, “Merkel, Erdoğan’ı son dönemde birçok Batılı politikacının kaçındığı Ankara’daki gösterişli sarayında ziyaret etti” ifadesini kullandı.
"ERDOĞAN'IN POLİTİK NAZARINA GİRERSE"
Tagesschau televizyonu da ziyareti Merkel’in göçmen sorununda ‘umutsuzca ortak arayışı’ olarak değerlendirdi. Haberde, “Ancak, kim böylesine istekli bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politik pazarına girerse kendisini baskılara açık hale getirir” uyarısı yapılırken şöyle denildi: “Brüksel ve Berlin’in bir taraftan Türkiye’den sınırları açarak sığınmacılara insanlık yapmasını isterken, diğer taraftan sığınmacıların Avrupa’ya gelmemesi için kapıları kapatmasını istemesi ne kadar alaycı ve ikiyüzlü.”
AB'YE AĞIR ELEŞTRİ
Süddeutsche Zeitung gazetesi, Avrupa Birliği ülkelerini eleştirerek“AB ülkeleri kararlaştırıldığı gibi 160 bin sığınmacıyı üye ülkeler arasında dağıtabilse mutlu olacak. Oysa bu sayı Suriye’deki bombalamaların sürmesi durumunda Türkiye sınırına birkaç gün içinde ulaşabilecek sığınmacılara denk” diye yazdı.
Türkiye’nin resmiyette demokrasi olarak gözükse de insan hakları ve basın özgürlüğünde karnesinin kötü olduğu kaydedilen analizde şöyle denildi: “Kürtlere karşı hükümetin acımasız eylemleri siyasi açıdan felaket. Bunlar tabiki AB açısından bakıldığında eksiklik. Ancak diğer taraftan bakıldığında, Türkiye’nin kabul ettiği sığınmacı sayısı, birçok AB liderinin yüzünü kızartmalı. Eğer insalık hala AB değerleri arasında sayılıyorsa, Türkiye bir çok AB ülkesinden daha Avrupalı davranıyor. AB’nin büyük çoğunluğu, birahanede cam fanusun içinden çıkmaya çalışan arıyı seyredenler gibi Merkel’i seyrediyor.”
Kaynak: Diken