Lütfi Elvan, yeni dönemde yürütülecek uzay çalışmalarıyla ilgili, "Türkiye'yi uzay alanında söz sahibi ülkelerden bir tanesi haline getireceğiz. Türkiye neden Mars'a uydu göndermesin?" dedi.
İhlas Haber Ajansı (İHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın programına konuk olan Elvan, yapımı devam eden ve yeni dönemde yapılması planlanan hızlı tren projelerinden otoyol projelerine ve yürütülecek uzay çalışmaları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de her 100 kilometrede bir havalimanı yapılacağını belirten Elvan, "Antalya Gazipaşa'da daha önce AK Parti iktidarları öncesi bir havaalanı yapılması planlanmış daha sonra o dönemdeki partiler, iktidarda olanlar demişler ki 'Burası olsa olsa bir inek çiftliği olur.' Biz o havaalanını yaptık, şuanda o havaalanını kullanan yolcu sayısı 1 milyonu geçti" dedi.
HER 100 KİLOMETRE BİR HAVAALANI
Türkiye'nin çok hızlı geliştiğini ve büyüdüğünü dile getiren Elvan, "Havayolunu gerçek anlamda halkın yolu haline getirdik. Bilet fiyatları oldukça ucuz, vatandaşımızın gerçekten uçağa binme imkanına kavuştuğunu ve uçakla çok sıklıkla seyahat ettiklerini görüyoruz. İhtiyaç olan yerlere havalimanı yapmaya devam edeceğiz. 100 kilometre önemli bir mesafe. Biz her bir vatandaşımızın bulunduğu yerden 100 kilometre mesafede havaalanına ulaşmasını istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın uçaktan yararlanmalarını istiyoruz"ifadelerini kullandı.
ANTALYA'YA 3. HAVAALANI MÜJDESİ
Elvan, Antalya'da şuanda toplam 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalanı bulunduğunu belirterek, "İç hatlar ve dış hatlar terminal binasını yaptık, yeni bir pist yaptık, diğer taraftan Gazipaşa Havaalanı tamamladık ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Ama batı Antalya'da ciddi anlamda bir havaalanına ihtiyacımız var. Örneğin Kaş'ta. Kaş'tan Antalya'ya mesafe 190, Dalaman Havaalanı'na ise 200 kilometrenin üzerinde. Kaş ve Demre ülkemiz turizmi açısından son derece önemli. Yapılacak havaalanı uluslararası bir nitelikte, turizm odaklı olacak" açıklamasında bulundu.
"5 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ, TURİZM ODALI OLACAK"
Batı Antalya'ya gelen turistlerin gelir düzeyinin, doğu Antalya'ya gelen turistlerden daha yüksek olduğunu anlatan Elvan, şöyle devam etti:
"Gerçekten bir havaalanına ihtiyacımız var ve çok etkin çalışacağını düşünüyoruz. Şuanda Ulaştırma Bakanlığımız yer tespit çalışmalarına başladı. Geçen hafta bakanlığımızın tüm ekibi sahadaydı, inceleme yaptılar, bir yer tespiti yapıldı. Buna yönelik diğer kurumlarla görüşmeler devam ediyor. Eğer herhangi bir diğer kurumların da olumsuz bir görüşü söz konusu olmazsa belirlenen yerde havaalanını gerçekleştireceğiz ve proje çalışmalarına başlayacağız. 5 milyon yolcu kapasitesi olacak ve batı Antalyamıza önemli bir hizmet verecek. Özellikle batı Antalya'da meyve ve sebze üreticiliği oldukça gelişmiş durumda bir anlamda bu havaalanını ihracat anlamında kargo havaalanı olarak kullanmak istiyoruz."
"YENİ DÖNEM, OTOYOL DÖNEMİ OLACAK"
7 Haziran seçimlerinin ardından başlayacak süreci "Otoyol dönemi" olarak niteleyen Elvan, "Son 13 yılda aşağı yukarı 18 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Bu bölünmüş yollarımız beldeleri, ilçeleri kesiyor. Antalya-Alanya yolunu düşünün, Antalya-Alanya yolunu yaptık, şuanda Mersin'e kadar devam eden bölünmüş yol çalışmalarımız devam ediyor. Yer yer beldelere uğruyor, trafik lambalarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Özellikle trafiğin ve yerleşimin yoğun olduğu yerlerde zaman kaybı yaşanıyor. Yeni dönemde örneğin Antalya-Alanya güzergahı, trafik yoğunluğu fazla, çok sayıda trafik lambası var. Vatandaşlarımızın konforlu bir şekilde yolculuk yapabilmesi için Antalya'dan yola çıkan bir vatandaşımızı Alanya'ya kadar hiçbir trafik yoğunluğuna yakalanmadan ulaşım imkanına kavuşacağız" dedi.
"ANKARA-NİĞDE OTOYOLUNU SAYIN BAŞBAKANIMI ONAYLADI"
Elvan, yürütülen ve yeni dönemde yapılacak otoyol projelerine yönelik şunları kaydetti:
"Antalya-Alanya dışında Edirne'den Ankara'ya kadar otoyolumuz var, Niğde'den Şanlıurfa'ya kadar otoyolumuz devam ediyor. Ankara-Niğde arasında otoyolumuz yok dolayısıyla otoyol olmayan kesimi de tamamlamak istiyoruz. Edirne'den yola çıkan bir vatandaşımızın kesintisiz bir şekilde otoyolla Şanlıurfa'ya kadar ulaşmasını arzu ediyoruz. Ankara-Niğde otoyolu ile planlama tüm çalışmalarımız bitti, Yüksek Planlama Kurulu kararı da en sonunda, tüm bakanlarımız ve Sayın Başbakanımız onayladı. Çok yakın bir gelecekte en geç önümüzdeki ay ihalesine çıkacağız. Ankara-Niğde otoyolunu yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceğiz. Kazmayı bu yıl vuracağız. Yeni dönemde, Ankara-Kırıkkale-Delice otoyolunu gerçekleştireceğiz.
155 kilometrelik uzunluğa sahip Antalya-Alanya otoyolunu gerçekleştireceğiz. Ankara-Niğde otoyoluyla beraber Mersin-Taşucu otoyol projesi olmak üzere 5 otoyol projesini gerçekleştireceğiz. İzmir-İstanbul otoyolunu, Üçüncü Köprü'yü de içine alan 90 kilometrelik Kuzey Marmara otoyolunu tamamlayacağız. Yine ilave olarak Sakarya Akyazı'dan İstanbul Paşaköy'e kadar kesimin otoyol projesini tamamlayacağız. Yine İstanbul Odayeri'nden Tekirdağ Kınalı'ya kadar olan kesimin otoyol projesini tamamlayacağız. Belki 2019'a yetiştiremeyebiliriz ama 4 yıllık dönemde başlayacağımız önemli projelerin başında Tekirdağ Kınalı'dan Çanakkale'ye uzanan otoyol projemiz geliyor. Çanakkale'yi Çanakkale Köprüsü ile geçeceğiz, yeni bir köprü inşa edeceğiz ve buradan Balıkesir'e kadar otoyolumuzu uzatacağız. Böylece Marmara Bölgesi'nin etrafında bir ring oluşturacağız. Toplam 780 kilometre."
HIZLI TREN GÜNEYDOĞU'YA GELECEK Mİ?
Hızlı trenle ilgili Güneydoğulu vatandaşlara müjde veren Elvan, "Konya'dan Karaman'a kadar olan hızlı tren projesini yapıyoruz, bu yıl sonu itibarıyla bitireceğiz. Karaman'dan Mersin'e iniyoruz ki bunun da yapım çalışmalarına başladık. Mersin'den Adana'ya, Adana'dan Gaziantep'e oradan da Şanlıurfa'ya olan kesimin ihalesine seçimden sonra çıkacağız. Hedefimiz Habur Sınır Kapısı'na kadar uzanmak. Edirne Kapıkule'den trene binen bir vatandaşımız Habur Sınır Kapısı'na kadar hızlı trene gidebilecek. Ankara-Konya hattımız yüksek hızlı tren ama Konya'dan itibaren Habur'a kadar olan kesim hızlı tren, saatte 200 kilometre hız yapacak. Bunu sadece yolcu açısından düşünmemeliyiz. Burada en önemli katkı özellikle taşımacılık açısından olacak" ifadelerini kullandı.
ANKARA-İSTANBUL DİREK HAT
Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülkenin Irak olduğuna dikkat çeken Elvan, "Mersin, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Habur'a kadar uzanan hat taşımacılık açısından son derece stratejik bir hat. Artık bu hattı biz hızlı trenle geçeceğiz. TIR ve kamyonlardan hızlı tren taşımacılığına geçilecek" dedi.
Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Elvan, "Önümüzdeki günlerde ihale çalışmaları sürüyor. 450 kilometre hız planlıyoruz. Mega hızlı bir trenimiz olacak" dedi.
"AKDENİZ İÇİN DE HIZLI TREN PROJELERİMİZ VAR"
Mersin ve Adana dışında Antalya'yı da hızlı trenle bağladıklarına ifade eden Elvan, "Daha doğrusu hem İstanbul hem Ankara hem Konya ve hem de Karaman'ı hızlı trenle Antalya'ya bağlıyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz 2016 yılının sonunda hem Antalya-Eskişehir hattı hem de Antalya-Konya ve Kayseri'ye kadar uzanan hattı bağlayacağız. Turizm merkezlerimizden olan Antalya'ya gelen turistleri hızlı trenle Kapadokya'ya da yönlendirmek istiyoruz. Örneğin Konya'dan Antalya'ya günübirlik turların düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu.
Elvan şöyle devam etti:
"Antalya Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden birisi. Yapılacak hızlı tren hatları bölgemizi daha da canlandıracak, iç turizmi artıracak. Artık Antalya'dan çıkan bir vatandaşımız 4.5 saatte İstanbul'a, 3 saatte Ankara'ya ulaşabilecek. Ankara'yla İzmir arasında yüksek hızlı tren hattının şuanda Polatlı ile Afyonkarahisar arasında yapım çalışmaları devam ediyor. Bu yıl Salihli'ye kadar olan kısmın ihalelerini gerçekleştireceğiz. İzmir'den Denizli üzerinden Antalya'ya ulaşan bir hızlı tren projemiz var. Zaten Afyon üzerinden bir hat var ama Denizli üzerinden de Antalya'yı bağlamayı planlıyoruz."
BÖLGESEL MİLLİ UÇAK PROJESİ
Bölgesel milli uçağın detaylarına yönelik açıklamalarda bulunan Elvan, "Yoğun bir çalışma yürütüldü, gerekli altyapı oluşturuldu. Aslında bugünlerde bir lansmanının yapılması bekleniyor, Ulaştırma Bakanlığımız son gelişmeleri yürütüyor. Seçim dolayısıyla yoğun olmam ve Antalya'da bulunmam nedeniyle son gelişmeleri alamadım ama kısa bir süre içerisinde bölgesel uçakla ilgili bir lansman olacak. Bu uçağımızı Türkiye'de üretmeye başlayacağız. Yapım süreci çok kısa olacak ve vatandaşlarımız kendi ürettiğimiz bölgesel uçağımızı kullanma fırsatı bulacak" ifadelerini kullandı.
UZAY ÇALIŞMALARI
Kurulması planlanan Türkiye Uzay Ajansı'nın yürüteceği çalışmalar hakkında konuşan Elvan, "Uzay alanında çalışan hem Türkiye'de hem de yurtdışında, NASA'da, Türkiye Cumhuriyeti öğretim üyelerimiz var. Biz bunlarla toplantılar yaptık, onların görüşlerini, düşüncelerini aldık. Maalesef Türkiye, uzay alanında biraz geç kaldı ama yeni dönem öncesi Türkiye Uzay Ajansı kurulması yönünde yoğun bir çaba sarfettik ve bununla ilgili kanun tasarısını hazırladık hatta Meclis'e bile sevk edildi. Seçimden hemen sonra ilk çıkarılacak yasalardan bir tanesi Türkiye Uzay Ajansı olacak" dedi.
Elvan, özellikle uzay araştırmaları, diğer ülke ajanlarının faaliyetleri neyse çok yoğun bir şekilde bilimsel araştırmaların yapılacağını anlatarak, şöyle devam etti:
"Uzay alanında araştırma yapanlara destek vereceğiz. Dağınık yapıda ve küçük birimleri tek çatı altında toplayacağız. Türkiye'yi uzay alanında söz sahibi ülkelerden bir tanesi haline getireceğiz. Türkiye neden Mars'a uydu göndermesin. Şu anda kendi uydu çalışmalarımıza başladık, TÜRKSAT 6A uydusunun yapım çalışmalarına başlandı. Ankara'da bir Uydu Entegrasyon ve Test Merkezi kurduk ki bu merkez Avrupa'nın en önemli merkezlerden birisi. Bu merkezimizde TÜRKSAT 6A uydusunu üreteceğiz. Uydu fırlatma konusunda da çalışmalarımız devam ediyor."