7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde AKP’nin tek başına iktidar şansını yitirmesi, muhalefet partilerinin güçlenmesi ve koalisyon ihtimalinin ortaya çıkmasıyla, kudretli olduğu dönemde AKP’nin lehine olan birçok uygulama da bir bir sonlanmaya başlıyor.
Yargıda, bürokraside, medyada ve devletin yerleşik kurumlarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine yönelik aleyhte kararlar da gelmeye devam ediyor.
Özellikle AKP’nin ve Erdoğan’ın güçlü olduğu dönemde AKP’ye endekslenen kararlar, kişiler, uygulamalar, 7 Haziran’dan sonra değişmeye başladı.
BAŞKANLIK OLMADI
Başbakan Davutoğlu, seçimlerden sonraki 1 haftada AKP Genel Merkezi’nde yoğun çalışmalar yürüttü. Partisinin tüm üst düzey yetkilileri ile seçim sonuçlarını ve koalisyon olasılıklarını değerlendirdi.
Partinin bazı MKYK üyeleri, başkanlık sisteminin çok fazla gündeme getirilmemesini istedi. Davutoğlu’nun da
“Başkanlık sistemine geçmek istedik ama buna halk yetki vermedi” dedi.
ŞEHZADELER DÜŞTÜ
AKP’nin tek başına iktidarı kaybetmesinin ardından, bürokraside yükselişleri
“önlenemeyen” vekil çocuklarının
“koltukları” sallanmaya başladı.
Kendi evine bomba süsü verilmiş iki paket gönderecek kadar
“başarılı”, eski AKP vekili Gülseren Topuz’un doktor
“şehzadesi” Berk Topuz, seçimlerden hemen sonra Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden alındı. Düşüşü, memuriyetten atılmasına kadar vardı.
‘HAKARET'E BERAAT
Denizli’de Erdoğan’a hakaret ettikleri savıyla haklarında dava açılan 23 kişiden 22’si beraat etti. Gazetemizin eski genel yayın yönetmeni Utku Çakırözer hakkında, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava reddedildi.
SARAY’A TAHLİYE YOLU AÇILDI
Danıştay, 27 Mayıs günü verdiği kararla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kaçak olduğunu tescillemişti. Kurul, Saray’ı kaçak durumdan kurtarmak için çıkarılan tarihi sit alanlarında, kamu binası yapılabileceğine ilişkin ilke kararının yürütmesini durdurdu.
GAZA CEZA
Gezi Parkı direnişinin simgelerinden,
‘Kırmızılı Kadın’a gaz sıkan polis memuruna 20 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı ertelerken, sanık polis ayrıca 600 fidan dikme cezasına çarptırıldı.
YÜKSELİR KOVULDU
HDP’yi desteklediğini açıklayan Sabah yazarı Sevilay Yükselir ve aynı gazetede çalışan eşi kovuldu.
CUMHURBAŞKANI'NIN ÜSLUBU YUMUŞADI
Sandık gününe kadar meydanlardan ve televizyon ekranlarından inmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın performansı 1 haftada,
“gözle görülür, kulakla duyulur” ölçüde düştü.
Seçim gününden sonra, seçim sonuçlarını yazılı bir açıklama ile değerlendiren Erdoğan, basına açık bir toplantıda konuştu. Bakü dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçim sonrası televizyon kanallarında hiç görülmedi.
Ancak bu düşüş, seçim öncesinde anayasal sınırlarını aştığı yönünde eleştirilerle karşılaşan Erdoğan’ın kısa süreli
“anayasal sınırlara uygun Cumhurbaşkancılık oyunu” olarak değerlendirildi.
RESİMLER ÇÖPTE
AKP tabanında da değişim rüzgârları esmeye başladı. Seçim sonuçlarına kızan AKP’liler, Erdoğan’ın yer aldığı bir fotoğrafı çöpe attı, hem de Ankara’da.
AKP ‘KIRILIYOR’
11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başdanışmanı Ahmet Sever’in
“Abdullah Gül ile 12 yıl” başlıklı kitabında, Gül ile Erdoğan arasındaki ilişkinin özellikle son yıllardaki kırılganlığını gösteren pek çok çarpıcı detay yer aldı.
Kitabın Gül tarafından seçim sonrasına bıraktırılmış olması, yaşanan tartışmaların da kaynağını işaret ediyor.
SHOW TV İADE
TMSF’nin el koyduğu Show TV’nin Ciner Grubu’na geri verilmesi yönündeki mahkeme kararının ardından, kanalda Sabah yazarı Melih Altınok’un sunduğu Güne Merhaba programının yayınına son verildi. Show TV’yi Erdoğan’a
‘ilan-ı aşk’ eden işadamı Ethem Sancak’ın satın almak istediği iddia ediliyordu.
YOLLARA İPTAL
İstanbul Boğazı’na yapılan 3. köprünün bağlantı yollarının iptali için açılan davada, iki yol iptal edildi. Köprünün bağlantı yollarının Beykoz ve Sarıyer Rumelifeneri’ndeki Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesinde yer alan geçişlerine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Planı Değişikliği iptal edildi.
MÜDÜR KARARI
Danıştay, bulundukları bölgede 6 aydan az görev yapan şube müdürlerinin, okul müdürlerine ‘puan vermelerine ilişkin işlemlerin’ yürütmesini durdurdu.
Okul müdürlerinin, bir kıstas olmaksızın müdür yardımcılarını belirleme yetkileri de iptal edildi. Ayrıca müdür yardımcılarının 4 yılda bir değişecek müdürle birlikte değişmelerine ilişkin yönetmelik maddesi de iptal edildi.
Danıştay, bu kararıyla görevden alınan 8 bin 403 okul müdürünün görevine dönmesinin kapısını açtı.
YARGI DURDURULDU
Erdoğan’ın seçim öncesinde açılışını yaptığı Hacı Bayram Camisi Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı’nı da kapsayan yenileme alanına ilişkin Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı Başbakanlık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından temyiz edilmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazları reddetti.
Kaynak: Cumhuriyet