TÜRGEV deri işine girdi THK zararlı çıktı!

TÜRGEV'in devreye girmesiyle THK'nın topladığı derilerde yaklaşık yüzde 30 düşüş yaşandı.THK topladığı derilerin parasıyla yangın söndürme uçakları alıyordu
15 sene öncesine kadar Türkiye’de “kurban derisi toplamada” tek yasal hak sahibi olan Türk Hava Kurumu’nun (THK) payı 2013 yılında zaten yüzde 18′lere kadar gerilemişti. İHH gibi islami temaların öne çıktığı kuruluşların deri toplama pazarına girmesiyle pastadaki payı azalan THK’ya bir darbe de Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’ndan (TÜRGEV) geldi.

Her yıl yaklaşık 2.5 milyon hayvanın kesildiği Türkiye’de; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın küçük oğlu Bilal Erdoğan’ın da yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV bu Kurban Bayramı’nda ilk kez kurban derisi topladı. TÜRGEV’in de piyasaya girmesiyle THK zararlı çıktı. Geçtiğimiz yıl derilerin yaklaşık yüzde 18′ini toplayan THK’da düşüş bu yıl da sürdü.

SAMSUN’DA YÜZDE 30 DÜŞÜŞ!

Örneğin Samsun’da THK tarafından Kurban Bayramı’nda yaklaşık 3 bin 300 kilo büyükbaş hayvan derisi, 260 adet de küçükbaş hayvan derisi toplandı. Geçen yıl toplanan deri miktarına oranla bu yıl azalma yaşandığı belirtildi. Geçtiğimiz yıl Samsun’da THK 4 ton büyükbaş, 350 adet de küçükbaş hayvan derisi toplamıştı. Yani sadece Samsun’da THK’nın kaybı yaklaşık yüzde 30 oldu.



TÜRKİYE GENELİNDE DE CİDDİ DÜŞÜŞ VAR!

THK yetkilileri; Türkiye genelinde de deri hasılatında ciddi düşüş yaşandığını kaydettiler. Resmi veriler henüz derlenmemekle birlikte THK’nın toplam derilerin ancak yüzde 13′ünü toplayabildiği bildirildi.

CEMAAT SIFIR ÇEKTİ

Öte yandan Kimse Yok Mu Derneği başta olmak üzere Gülen cemaatine yakın dernekler ise bu yıl kurban derisi toplayamadı. Gülen cemaatinin kurban derilerini toplanması ‘terör’ engeline takıldı. Son yıllarda kurban derilerinin en büyük toplayıcılarından olan cemaat, terör örgütü kapsamına alındığı için bu bayramda ‘resmi olarak’ kurban derisi toplayamadı.

TÜRGEV’İN NE KADAR DERİ TOPLADIĞI BİLİNMİYOR

Bilal Erdoğan’ın vakfı diye bilinen TÜRGEV’in ne kadar deri topladığı ise henüz açıklanmadı.

DERİ FİYATLARINDA DA UCUZLAMA VAR!

Türk Hava Kurumu Samsun Şube Başkanı Abdülkerim Samangül de bu yıl deri fiyatlarında da bir azalmanın olduğunu söyledi. DHA’ya konuşan Samangül “Özellikle küçükbaş hayvan derisi geçen yıl kilogramı 5.5 TL’den satılırken bu yıl 4.05 TL’den satabildik. Büyükbaş hayvan derisi ise kilogramı geçen yıl 3.10 TL iken bu yıl 3.05 TL’den satıldı. Dericilerin bize verdiği bilgi küçükbaş hayvan derisinin en çok Ukrayna’ya satıldığı. Ancak Ukrayna’daki karışıklıklar nedeniyle satış azalınca fiyatlarında düştüğü şeklinde. Tabi kurban derilerinden elde edilen gelir THK tarafından yine vatandaşlarımıza hizmet için kullanılacak” dedi.



Türk Hava Kurumu topladığı derilerin parasını; yangın söndürme uçağından, havacılığa meraklı gençlerin eğitimine kadar birçok alanda kullanıyor. Kurumun internet sitesinden de “THK’na bağışladığınız her deri ile yangın söndürme uçağı alımına katkıda bulunabilir ve daha fazla gencimize ücretsiz havacılık eğitimi verilmesine katkıda bulunabilirsiniz.” duyurusuna yer veriliyor.

Kaynak: Sözcü / Deniz Ayas

    :

    :

    :

    :

    "TÜRGEV deri işine girdi THK zararlı çıktı!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete