İş Kanunu’na göre, işverenler çalıştırdıkları işçilere ödemelerini banka aracılığıyla yapmak zorundalar. Ancak yönetmelik ile bu kural yumuşatılmış ve bazı işyerleri kapsam dışında bırakılmış.
Ödemelerini banka aracılığıyla yapmak zorunda olan ve olmayan işyerlerini konu edindi. Radikal'in köşe yazarlarından Dr. Mehmet Bulut aktardığı liste şöyle:
ÖDEMEK ZORUNDA OLANLAR
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıranlar
- 854 sayılı Deniz İş Kanunu kapsamında işçi çalıştıranlar
- 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna göre işçi çalıştıranlar Dolayısıyla ödemelerin banka aracılığıyla yapılmasında geniş bir kapsam var.
BANKADAN ÖDENMEK ZORUNDA OLMAYANLAR
- Türkiye genelinde 10’dan az çalışanı olan işyerleri.
- Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu kapsamında tesis güvenlik belgesine sahip işyerleri.
- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan gizlilik dereceli tesislerdeki işyerleri.
- Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında işçi çalıştırılan işyerleri.
KARARA UYULMADIĞI TAKDİRDE...
"Burada çoğunluğu ilgilendiren en önemli husus kuşkusuz 10 işçi sınırlaması. Yani 10 ve üzerinde işçi çalıştırılan işyerlerinde işçilere yapılan ödemeler mutlaka banka aracılığıyla yapılmak zorunda" diyen Bulut, bu duruma uyulmadığı takdirde karşılaşılacak cezaları şöyle anlattı:
İŞÇİ BAŞINA 150 TL
İşverenlerin ödemelerini banka aracılığıyla yapmaması ve bu durumun tespit edilmesi halinde işçi başına 153 TL idari para cezası ödenmesi söz konusu.
HAPİS TEHLİKESİ
Ancak yaptırımlar bununla kalmıyor ve işverenleri bekleyen farkında olmadıkları bir hapis tehlikesi de var. Şöyle ki: Birçok işveren işçilerine daha fazla ücret ödemelerine karşın asgari ücret üzerinden SGK’ya bildirmekteler. Bunun için de asgari ücret kadar kısmı banka üzerinden, geri kalan kısmı da elden işçiye ödemekteler. Dolayısıyla ücret bordrolarında da işçi ücretini asgari ücret olarak göstermekteler.
Kaynak: Radikal / Dr. Mehmet Bulut