Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL
TÜRKİYE'DEKİ TÜM DİNLEMELERDEN O HAKİM SORUMLU OLACAK!
Çok tartışılan İç Güvenlik Paketi, Meclis Genel Kurulu'nda haftaya görüşülmeye başlanacak...
Komisyon aşamasında muhalefetin çok sert eleştirdiği 130 maddelik paketin en çok tepki çeken başlıklarını, biz de Karşı Gazete okurları için tek tek gündeme taşıyoruz.
AKP Hükümeti'nin bu düzenleme ile hayatımızda neleri değiştirmeyi amaçladığını muhalefetin değerlendirmeleri üzerinden yazıyoruz...
TASARININ 5. MADDESİ: "ANKARA AĞIR CEZA MAHKEMESİ, ÜLKEYİ DİNLEYECEK"
CHP'nin karşı oy yazısında 5. maddeye ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:
"İletişimin tespiti, dinleme ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ile ilgili süre 24 saatten kırk sekiz saate, toplu suçlarda 72 saate kadar çıkarılmaktadır. Yani hakim kararı olmadan bir kişinin iletişimi 72 saate kadar polis tarafından dinlenebilecek ve kayıt altına alınabilecektir.
HABERLEŞME HÜRRİYETİ, İHLAL EDİLİYOR
Bu düzenleme Anayasanın haberleşme hürriyeti ile ilgili hükümlerini açıkça ihlal eden çok sakıncalı bir düzenlemedir.
Yine aynı fıkranın devamında iletişimin tespiti, dinleme ve sinyal bilgilerinin değerlendirmesi konusunda “yetki ve görevli hakim Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesidir.” şeklinde bir düzenleme getirilerek bütün yurt düzeyindeki dinlemelere iktidarın tayin ve tespit ettiği tek bir hakimin izin vermesi sağlanmaktadır.
Bu düzenleme, Anayasanın yargı yetkisini ve kanuni hakim ilkesinin düzenleyen hükümlerine aykırıdır."
MHP: ”O HAKİM, YABANCI İSTİHBARATIN HEDEFİ OLACAK"
Milliyetçi Hareket Partisi ise maddeye ilişkin şerhte, yabancı istihbarat tehlikesine de dikkat çekti:
”Tasarının 5. maddesiyle Emniyet ve Jandarma teşkilatlarının istihbarat dinlemelerinde 24 saat olan dinleme süresi 48 saate çıkarılmakta ve Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi, yetkili hâkim kılınmaktadır.
Öncelikle istihbari dinlemeler, konusu gereği gizli olan ve hukuken ispata yönelik olmayıp kolluğu suça ve suçluya götüren dinlemelerdir. Nitekim çoğu zaman da delil niteliği taşımamaktadırlar.
Dinlemelerin yasal zeminde anlam ifade edebilmesi ise hâkim kararına bağlıdır. Kolluğun suçu önleyebilmek için öncelikle dinlemeyi sağlam bir yasal zemine oturması gerekir.
Bu bakımdan hukuk devletinin 24 saatlik süreyi kısaltması gerekirken aksine bir düzenleme ile 48 saatlik bir süre öngörmesi kolluk faaliyetinin aşılması anlamına gelecektir.
HAKİMİ, AÇIK HEDEF HALİNE GETİRİYORLAR
Ayrıca gerekçeden anlaşıldığı üzere istihbarat faaliyetlerin gizliliğini amaçlayan tasarı, tam anlamıyla çelişkili bir hükümle, dinleme faaliyetinde yetkili makamı kanunda açık adres vererek göstermektedir.
Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesinin Türkiye’deki bütün dinlemelerde yetkili kılınması muazzam bir iş yükünü beraberinde getirebileceği gibi aynı zaman ilgili hakim açısından tehdit risklerini de beraberinde getirecektir.
Nitekim söz konusu hakim yabancı istihbarat birimlerinin hedefi haline gelebilecek bir iş yükü içine sokulmaktadır."
HDP: "DİNLEME VE İZLEMELERE YASAL KILIF BULUYORLAR"
HDP ise muhalefet şerhinde Hükümet'in yasadışı dinleme ve izlemelerine, 'yasal' kılıf bulunduğunu öne sürdü. Şu değerlendirmeyi yaptı:
”Polise, doğrudan gözaltına alma yetkisi verilmektedir. 24 saat olan gözaltı süresi 48 saate çıkarılmakta, aynı düzenleme jandarma için de geçerli kılınmaktadır.
Ayrıca polis ve jandarmanın istihbarat toplama yetkisi de artırılmaktadır. Herkesin dinlendiği ve izlendiği bir ortamda istihbarat yetkisinin artırılması da, uygulamaya yasal kılıf bulma çabasından başka bir şey değildir.
Polis ve jandarmanın yetkilerinin artırılması Hükümet'in dillendirdiğinin aksine topluma huzur ve güvenlik getirmeyecektir. Merkezine bireyi, birey hak ve özgürlüklerini oturtmayan bir devlet, hukuk devleti olmaktan çıkar.
Bu noktada vatandaşı kendisine düşman ilan eden zihniyetten yola çıkılarak vatandaşın en asgari hakları ve demokrasinin rafa kaldırılması söz konusudur."
Burcu Oral Evren | WWW.KARSİGAZETE.COM.TR