Bağırsak hastalığına ameliyatsız çözüm

Kolorektal kanserler ameliyata gerek kalmadan erken teşhisle ameliyatsız tedavi edilebiliyor.
Kalın bağırsak kanseri, bir diğer adıyla 'Kolorektal kanserler' en sık rastlanılan kanser türleri arasında yer alıyor. Sevindirici olan ise kolorektal kanserlere erken evrede tanı koyulduğunda iyileşme şansının bir hayli yüksek olması.

Gastroentoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tarçın kolorektal kanser gelişiminin, genellikle polip olarak adlandırılan bağırsak yüzeyinde büyüyen anormal yapılardan meydana geldiğine dikkat çekti. Tarçın, “Polipler büyüdükçe kansere yol açma ihtimali de artıyor. Bu nedenle belli yaşlarda yapılan kolonoskopik inceleme ile polipler tespit edilip, saplı olanlar kesilerek kansere dönüşme ihtimali ortadan kaldırılabiliyor” dedi. 

Endoskopik müdahale
Prof. Tarçın, bağırsak poliplerine uygulanan endoskopik yöntemler ve kanser tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: "Sapsız ya da yatay polip olarak adlandırılan poliplerin, ortadan kaldırılması ise geleneksel yöntemlerle mümkün değil; ancak son zamanlarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile yatay polipler cerrahi operasyona gerek kalmaksızın endoskopik olarak çıkartılabiliyor.

Bu sayede poliplerin kansere dönüşmesi engelleniyor. Bu yöntemler endoskopik mukozal rezeksiyon(EMR) veya endoskopik submukozal diseksiyon(ESD) olarak adlandırılmaktadır. Yine bu yöntemlerle, derine inmemiş, erken evrelerdeki yüzeysel kolon kanserleri de temizlenebiliyor. Böylece cerrahi bir operasyonlara maruz kalmadan tedavi mümkün olabiliyor.

Erken evre yüzeyel kanserlerin derinliğini ölçebilmek için ise teknolojik ön incelemeler kullanılıyor. Optik boyama yapabilen özelleşmiş endoskoplar, boyama (Kromoendoskopi) ve endoskopik ultrasonun kullanıldığı inceleme yöntemleri ile kolonun iç yüzeyinin yanı sıra, kolon duvarları incelenelerek tümörel yapının derinliği doğrudan ölçülebiliyor.''

Erken teşhiste tedavinin başarı şansı %95
Erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Tarçın: '' Tümör, ilk iki katman ile 3. katmanın 1/3 yüzeyel kısmını geçmemişse, ameliyata gerek kalmadan endoskopik olarak çıkartılabiliyor. Endoskopik mukozal rezeksiyon yöntemi ile tümörel doku 2 santimin altında ise özelleşmiş metalik kement-halka ile yakalanarak elektrik akımı ile kesiliyor.

Bu yönteme endoskopik mukozal rezeksiyon denir. Tümoral dokunun çapı 2 cm'nin üzerinde ise bu durumda endoskopik mukozal rezeksiyon yöntemi kullanılamıyor. Onun yerine yükseltilmiş tümörel dokunun altına iğne şeklindeki bıçaklarla girilip, elektrik akımı ile önce çevresi sonra da alt kısmı kesilerek, doku tek parça halinde çıkartılıyor.

Bu tedavi yöntemleri ile erken evre kolon kanserinde tedavi başarısı yüzde 95'in üzerindedir. Hasta konforu çok yüksek olan endoskopik metodlar sayesinde, hasta kısa sürede taburcu edilebiliyor ve normal hayata rahatlıkla dönebiliyor." dedi.

    :

    :

    :

    :

    "Bağırsak hastalığına ameliyatsız çözüm" hakkında Tweetler

    DİĞER YAŞAM HABERLERİ