İstanbul’un yoğun semtlerinde vatandaş, ayak üstü ve ucuz yollu bir bardak meyve suyu içip yoluna devam ederken, seyyar piyasada 1 ila 5 lira arasında değişen fiyatlarla günde 200 bardaktan fazla satış yapılıyor. İşin karı da kendi gibi şifalı. Meyveler, İstanbul halinden kasası ortalama 20 liradan alınıyor. Günlük kazanç ise 200 liradan fazla.
AYDA 8 BİN LİRA KAZANÇ
Seyyar nmeyve suyu satıcıları ayda 4 bin lira gelirlerinin olduğunu söylese de çevre esnafın gözlemine göre ayda 8 bin liraya para demiyorlar.
Kısa zaman içinde yerleşik esnafta bu işe dönmüş. Tavuk dönerci, tuhafiyeci, çay evi dükkanları kapanıp, önleri rengarenk meyvelerle dolmuş.
Aydın, bu işin kendisine neden iyi geldiğini ise şöyle anlatıyor: “Kendi işim, kendi kazancım, patronum yani. Şimdi zabıta gelsin, yaksın, yıksın, yine gelirim. Olmadı kucağımda satarım ama yine yaparım.”
BU İŞİN MAFYASI VAR
Muhammed Aydın, bu işin mafyası olduğunu belirterek “Yerlerinde durursan kovmak değil, yaşatmazlar bile” diyerek devam ediyor: “Çünkü, bu bölgelerde çalışanlar ayda 10 bin liradan aşağı kazanmaz. Bizim işin de bir anlamda mafyası var. Sizin öyle bir köşede gördüğünüz sokak satıcılarının çoğu, kardeşi, akrabası, eşi çocuğu ile çalışır. Bir tezgahtan 5 kişi nemalanır. Malını satsın-satmasın önemli değil, amaç mekanı boş bırakmamak.''