Taylan Kümeli: Besinin tüketim tarzı onu zararlı ya da yararlı yapar.
Ekonomik durumu her ne olursa olsun 7′den 70′e herkesin sevdiği ve herkese hitap edebilen ender gıdalardan biri olan simidin besin değerini Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli’ye sorduk.
Aslında besinlerin kendisini zararlı ya da yararlı diye nitelendirilemeyeceğini belirten Taylan Kümeli “Besinin tüketim tarzı onu zararlı ya da yararlı yapar” dedi.
Simidin dört dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu belirten Kümeli, GSiz eğer dört dilim ekmeği yemeyi göze alıyorsanız yiyin afiyet olsun simidi. Ama eğer kahvaltıda bir dilim ekmek yiyorsanız, öğlen öğününüzü bir simit olarak tüketecekseniz bunu da tek başına değil, peynir, domates ve bir bardak çay ile yapabilirsiniz.
SİMİ
Bu kötü bir şey değil. Ama bunu bir haftada hergüne yayarak yapmamak lazım. Gün atlayarak yapın. Ama ikindi öğünü olarak simit tüketecekseniz bir bütün simit yemek yerine yarım simit yiyin.
Yarım simidin yarısını da saklayın. Buzdolabının üst kısmına poşetle koyabilirsiniz. Tekrar kullanmak istediğinizde ekmek kızartma makinasında ısıtabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Vücudumuzun çok değerli olduğunu söyleyen Kümeli, “Açlık, sizin onu, vücudu yönlendirmenizle şekillenlenen bir duygu. Eğer siz açlığı çok fazla tetiklerseniz o sizi hep daha fazla yedirmek üzere yönlendirir. Siz onu kontrol ederseniz o sizin verdiklerinizle yetinmeye başlar. Dolayısıyla evet bir simit yensin karşı değilim ama bir simit 4 dilim ekmeğe eşdeğer. Ona göre yiyin” ifadelerine yer verdi.
Simidin yağlı tohum olduğunun da altını çizen Kümeli, ”Bütün yağlar bir tohumdan elde edilir, ayçiçek yağı keten yağı gibi. Simitteki miktarına göre bir çay kaşığı yağ yemiş kadar olursunuz. Bir gram yağda da 9 kalori var. O da çok masum bir şey değil yani. Ama dozunda tutar yarım simit yerseniz sıkıntı olmaz” dedi.
Kaynak: sozcu.com.tr