Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklık endişeye yol açarken son yağışlarla birlikte İzmir’deki barajların doluluk oranlarında önemli artış yaşanması sevindirdi.
Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklık endişeye yol açarken son yağışlarla birlikte İzmir’deki barajların doluluk oranlarında önemli artış yaşanması sevindirdi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verileri, barajların doluluk oranlarını gözler önüne serdi. Geçen ocak ayında Tahtalı Barajı’ndaki doluluk yüzde 56 seviyesindeyken son ölçümlere göre yüzde 67,90’a yükseldi. Balçova Baraj ise ocak ayında yüzde 34’ler seviyesindeyken şimdi yüzde 59,22’ye çıktı.
BASİT TEDBİRLERLE İSRAF ÖNLENEBİLİR
Türkiye'de kuraklığa karşı bir kriz yönetimi oluşturması gerektiğini ifade eden uzmanlar, su tasarrufu konusunda, tarım ve sanayinin yanısıra vatandaşların alabileceği basit fakat etkili tedbirler bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Suyu tekrar tekrar kullanmak, tasarrufta birinci kural. Bu da ancak atık su arıtma tesisleriyle mümkün. Endüstriyel kuruluşların tümünün bu kurala uyması gerekir. Belediyeler de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi park ve bahçe sulamalarında, temiz su yerine arıtma suyu kullanmalı. Türkiye'de kullanılabilir tatlı su potansiyeli 110 milyar metreküp olup bunun yüzde 72 gibi büyük bir kısmı, yalnızca tarım sulamasında kullanılıyor. Bu sebeple vahşi sulama olarak da bilinen ve barajdan, ırmaktan ya da yer altından gelen suyun toprağa doya doya yedirilmesi anlamına gelen yöntemden vazgeçilmeli. Bunun yerine, yüksek oranda tasarruf sağlayan ve toprağa döşenen bir boru sistemiyle çalışan damlama sulama sistemine geçilmeli."
ŞIP ŞIP AKIYORSA 12 BİN 500 LİTRE BOŞA GİTTİ DEMEKTİR
- Musluğunuz dakikada bir damla su sızdırıyorsa yılda 12 bin 500 litre boşa akmış demektir.
- Evlerdeki 16 litrelik tuvalet rezervuarları 7 litreye indirilmeli. Böylece dört kişilik bir aile için ayda 2,5-3 ton tasarruf sağlanabilir.
- Tuvalet rezervuarları su sızdırıyorsa tamir edilmeli.
- Banyo yerine duş alarak, su harcaması yüzde 25 azaltılabilir.
- Duş, ortalama 5-6 dakika sürmeli. Böylece duş başına 55 litre su tasarrufu sağlanabilir.
- Dakikada ortalama 15-20 litre su akıtan klasik duş başlıkları yerine, ortalama 9-10 litre su akıtan düşük akımlı başlıklar kullanılmalı.
- Eğer diş fırçalarken musluk açık bırakılırsa ortalama 15 litre su ziyan edilir. Fırçalanmış diş bir bardak suyla çalkalanırsa yılda 9 bin 100 litrelik su harcaması önlenir.
- Diş fırçalanırken, traş olunurken ve yüz sabunlarken musluk kapalı tutularak, günde 15-35 litre su tasarrufu sağlanabilir.
- Evlerde varsa gizli su kaçakları tespit edilmelidir.
İZMİR’DE SON VERİLERE GÖRE BARAJ DOLULUK ORANLARI
Tahtalı Barajı yüzde 67,90
Balçova Barajı yüzde 59,22
Ürkmez Barajı yüzde 76,36
Güzelhisar Barajı yüzde 60,51
Gördes Barajı yüzde 17,71