Kredi masrafı ve kredi kartı aidatlarının geri alınması bahanesiyle yapılan dolandırıcılıklarda artış var.
Her geçen gün yeni bir yöntemle vatandaşları kandırmanın yollarını arayan dolandırıcılar, son zamanlarda telefonla ulaştıkları vatandaşlara "adlarına geçen yıl hayat sigortası düzenlendiğini" belirterek, birkaç gün içerisinde sigortanın yenileneceğini ve sigorta bedeli olarak kredi kartından 800-900 lira çekileceğini söylüyor. Vatandaş böyle bir sigorta yaptırmadığını söylese de telefondaki kişi, "işlemin vatandaşın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini, ellerinde ses kayıtlarının olduğunu, aradan bir yıl geçtiği için hatırlamamasının çok normal olduğunu" ifade ediyor.
Vatandaş böyle bir görüşme yapıp yapmadığını hatırlamaya çalışırken dolandırıcılar, sigortanın yenilenmemesi gibi bir seçeneğin de olduğunu ancak bunun için de 200-300 lira arası bir bedel yatırması gerektiğini anlatıyor. Bu noktada vatandaş, dolandırıcının tuzağına düşerse kredi kartı bilgilerini vererek tahsilatın gerçekleşmesini sağlıyor. Dolandırıldığını sonradan fark eden vatandaş, bir sonraki ay kartından yapılan 200-300 liralık harcamayı görüyor. Yetkililer, bu şekilde dolandırılan kişi sayısının çok olduğunu, özellikle yaşlıların tercih edildiğini belirterek, vatandaşların birçoğunun ise başvuruda bulunmadığını kaydetti.
KART AİDATI DOLANDIRICILIĞI
Kredi aidatlarının geri alınmasına imkan tanıyan düzenlemeyi de fırsat bilen dolandırıcılar, telefonla ulaştıkları vatandaşın öncelikle hangi bankalardan kredi ya da kredi kartı kullandığını soruyor, sonra da yapılan yasal düzenleme hakkında bilgi vererek aidatı geri alabileceklerini söylüyor. Bu arada görüşmeye ilişkin yapılan telefon kayıtlarında vatandaşın içerisinde "evet" olan cümleler kurması sağlanıyor. Sonrasında vatandaşın adresi alınarak çeşitli formlar gönderiliyor ve gerekli bilgiler toplanıyor.
Kart bilgilerinin temin edilmesinin ardından dolandırıcılar tarafından vatandaşın kredi kartından tahsilat yapılıyor. Bir sonraki ekstrede paranın çekildiğini gören vatandaş, kendisini arayan firmaya ulaşmayı başarıp şikayetçi olsa da durum mahkeme aşamasına geldiğinde karşı taraf, müşterinin bilgisi dahilinde paranın çekildiğini iddia ederek, elindeki montajlanmış ses kayıtlarını delil olarak mahkemeye sunuyor. Bu şekildeki açılan çoğu dava genellikle dolandırıcıların lehine sonuçlanıyor.
Vatandaşların kart aidatlarını Tüketici Hakları Hakem Heyetine başvurarak alabileceklerini belirten emniyet yetkilileri, bu tarz aracı kurumlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.