“Connectome” ile anne karnındaki bebeğin beyni incelenecek

Londra Kings College Beyin Araştırma ve Geliştirme Merkezi bilim insanları yeni bir 3D MRI sistemi üzerine çalışıyorlar.
Geleneksel MRI’lardan farklı olarak anne karnındaki bebeğin beynini incelemeye olanak tanıyan teknoloji, oldukça parlak sonuçlar veriyor. Beynin haritasını çıkaran MRI’a bilim insanları Connectome adını verdi.

Özel yazılımın hareket halinde görüntü alabildiği Connectome, ana rahmindeki bebeğin beyin gelişimi hakkında doktorları bilgilendirecek.

3 BOYUTLU VERİLER AKTARILACAK

Daha önceleri fetus anne karnındaki suyun içinde devamlı hareket halinde olduğundan MRI ile gözlemlenemezken, yeni sistem ile alınan görüntüler donduruluyor ve 3 boyutlu olarak bilgisayara farklı fotoğraflar olarak aktarılıyor.

Profesör David Edwards çalışmalarından bahsetti:

“Connectome’un oluşturduğu haritayla beynin işlevini tüm ayrıntılarıyla öğrenebileceğiz. Elimizdeki bilgilerle sağlamasını yapacağız ve beyin moleküllerinin işleyişini, bir sinirden diğer sinir ucuna veri aktarımının nasıl yapıldığını izleyeceğiz.

Ancak tüm bunları haritalamak oldukça zorlu çünkü bizim projemizde bile tam olarak verileri değiştirebileceğimiz bir haritaya sahip değiliz. Elimizdeki 4 boyutlu haritaya 3 boyutlu verileri aktararak kalan son boyuta yeni verileri kaydedeceğiz. Gerekli hallerde beyinle ilgili bildiğimiz eski verilerin nasıl çalıştığını doğrulamak için kullanacağız.”


OTİZM GİBİ HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇECEK

Doğum öncesi olası sağlık problemlerinin hesaplanabileceği ve doğumun ardından tedaviye başlanabileceği sistemle pek çok yaşam olumlu yönde değişecek.

Beyin haritasının ana rahminde çıkartılması erken teşhiste yaşam kalitesini artıran otizm gibi hastalıklarında önüne geçecek.

Profesör David Edwards: “Bu gelişimin tamamen doğru olup olmadığını izleyerek göreceğiz. Beynin insanlara nasıl anlama problemleri ya da sosyal zeka eksiklikleri verdiğini, otizmli çocukların gelişimini ya da her hangi bir kalıtımsal bozukluğu bu sayede gözlemleyebileceğiz. Biz şimdi beynin neden farklı davranmaya başladığını çözmeye odaklandık. Ya da ana rahminde gelişim bozukluklarının beyinsel olarak neden ortaya çıktığını bulmaya çalışıyoruz” diyerek projelerinde hangi safhada olduklarını aktardı.

"BEBEĞİMİN NASIL BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖRÜYORUM"

Araştırmada gönüllü olan ebeveynler ise bebeklerinin beyin gelişimini izleme şansını yakalıyorlar. 2 yaşında bir çocuk annesi olan Laura Crittenden karnındaki bebeğin tüm gelişimine tanıklık ediyor:

Bu konuda gerçekten meraklıyım ve neler olup bittiğini öğrenmek istiyorum. Burada elimize geçen görüntüler gerçekten çok özel, bebeğimin nasıl büyüdüğünü görüyorum ve bu harika başka ne diyebilirim ki?”

Yeni teknoloji ile bilim insanları beynin hangi kısımlarının korku, bağımlılık gibi nedenlerle anne karnında etkilendiğini anlayabilecekler.

    :

    :

    :

    :

    "“Connectome” ile anne karnındaki bebeğin beyni incelenecek" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ