AKP’li bakanın “Senin önüne yatarım” diyerek koruduğu Reza’nın Kandilli’deki tarihi köşküne de kaçak bir kat yaptırdığı ortaya çıktı.
YASA “HAPİS” DİYOR AMA bunu UYGULAYAN YOK
Reza Zarrab’ın kaçak kat çıktığı Kanlıca’daki yalısı ve Kandilli’deki köşkü, tescilli tarihi eser kapsamında… 2960 Sayılı Boğaziçi İmar Kanunu, bu tür binaların orijinal halini bozanlara 500 bin lira para cezası ve 1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor… TCK’nın 186’ncı Maddesi ise, imar kirliliğine neden olanların 5 yıla kadar hapisle yargılanması gerektiğini söylüyor.
17 Aralık’ın 1 numaralı sanığı Boğaz’da imar yasağını yine çiğnedi.
Kanlıca’daki yalısına kaçak kat çıkıp, tescilli esere asansör yapan Reza Zarrab’dan yeni rezalet. Zarrab, ‘yıkılamaz’ kaydına rağmen yerle bir ettiği Kandilli’deki tarihi köşke kaçak kat çıktı, ağaçları keserek bina kondurdu.
Türkiye’nin gündemini sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun kilit ismi Reza Zarrab’ın İstanbul Boğaz’ındaki talanı bitmiyor.
Zarrab’ın Kanlıca’da satın aldığı iki tarihi yalıda restorasyon skandalına imza atıp bir de kaçak kat çıktığını 1 Haziran günü kamuoyuna duyurdu. Haberimizin ardından, tadilat projesine onay veren Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, denetimden sorumlu Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden projenin dışına çıkılıp çıkılmadığı konusunda bilgi istedi.
DENETİME GİDENLER ŞOK YAŞADI
Kurul, ayrıca Zarrab’ın Kandilli sırtlarındaki tarihi köşkündeki yenileme çalışmalarının da denetlenmesini istedi.
Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri önce Reza Zarrab-Ebru Gündeş çiftinin yaşadığı Kanlıca’daki Mehmet Arif Bey Yalıları’na gitti. Kaçak yapılaşma ve yasaya aykırı restorasyon işlemleriyle ilgili tespitlerini yaptı ve rapor haline getirdi. Ardından, Zarrab’ın Cem Kozlu’dan 25 milyon dolara satın aldığı Kandilli’deki tarihi köşk ve arazisindeki çalışmaları denetlemeye giden ekipler deyim yerindeyse “şok” yaşadı.
AĞAÇLAR GİTTİ, 3 KATLI BİNA GELDİ
1986 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen köşkü yıkıp yenisini inşa etmeye başlayan Reza Zarrab’ın fazladan bir kat inşa ettiği ve köşkü aslına uygun yapmadığı tespit edildi. Ayrıca, bahçedeki ağaçların kesilip yerine üç katlı betonarme bir yapı inşa edildiğini gören Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri inşaat çalışmalarını durdurdu.
RAPOR GELDİ, KURUL İNCELEYECEK
İranlı işadamı Reza Zarrab’a ait hem Kanlıca’daki iki yalı hem de Kandilli’deki tarihi köşk için hazırlanan denetim raporu 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nın önümüzdeki ay yapılacak toplantısında ele alınacak. Kurul’un yasaya ve mevzuata aykırı yapılaşma nedeniyle inşaat sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunması bekleniyor.
2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nda tarihi ve doğal güzelliklerin yoğunlaştığı kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde doğal yapıyı tahrip eden veya niteliğini bozanların iki aydan bir yıla kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor. Kanuna göre, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün, masrafların iki katı bedeli mal sahibinden tahsil ederek tarihi yapıları aslına uygun hale getirmesi gerekiyor.
İşte yasaları böyle çiğnedi
Koruması gereken tescilli tarihi eser tamamen yıkıldı. Boğaz öngörünümde yer alan tarihi eserin orijinal çatısı bozularak, çelik konstrüksiyondan kaçak çatı katı yapıldı. n Genişlik ve yüksekliği yasalara aykırı şekilde değiştirildi. n Kot seviyesini alanın tamamında 6 metre düşürerek, kottan dolayı yeni katlar kazanıldı. n Arazinin kot seviyesi düşürülürken çivi çakmanın yasak olduğu Boğaz’da, iş makineleri ve kamyonlarla hafriyat çıkarıldı. Sit alanında topografya bozularak suç işlendi. n Arazinin bahçesindeki ağaçlar kesilerek, sit alanına üç katlı yeni beton yapılar yapıldı.
İBB Meclisi üyesi Hüseyin Sağ, hem Zarrab hem de duruma bugüne kadar seyirci kalan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruda Sağ, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet edildiği, Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesinde yer alan görevi kötüye kullanma ve aynı kanunun 184. maddesinde bulunan “imar kirliliğine neden olma” suçunun işlendiğine dikkat çekti. Talebi değerlendiren başsavcılık, dosyayı örgütlü ekonomik suçları soruşturma bürosuna gönderdi.
Kaynak: Sözcü / İsmail Şahin