​Gezi Parkı’na kışla inadı sürüyor

Taksim’e kışla için yargı süreci bitmedi ama İBB’nin 2015 bütçesinden pay çoktan ayrıldı.
Gezi Direnişi’nin ardından Topçu Kışlası sevdasından vazgeçilmedi. İnsansızlaştırılan Taksim’e kışla için yargı süreci bitmedi ama İBB’nin 2015 bütçesinden pay çoktan ayrıldı.

Gezi Direnişi’nin üzerinden 2 yıl geçti. Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı’na giren kepçenin ağaçları sökmesiyle başlayan direnişin ardından parka Topçu Kışlası sevdası bu süreçte hiç bitmedi. Mahkeme kararlarına karşın iktidarın proje inadı sürüyor.

BETON YIĞINI

Gezi Direnişi’nin ardından 2013 yılının Eylül ayında Taksim Meydanı yayalaştırma çalışmaları kapsamında Gezi Parkı’nın önünden geçen, otobüs duraklarının bulunduğu yol tamamen trafiğe kapatıldı. Taksim Yayalaştırma Projesi tamamlandı.

Tarlabaşı Bulvarı-Cumhuriyet Caddesi araç trafiği yeraltına alınarak bu bölge beton yığınıyla yayalaştırıldı. 2014 yılının Mayıs ayında Danıştay 6. Dairesi Taksim Yayalaştırma Projesi’ni iptal etti.

Alınan son kararla sadece Taksim Yayalaştırma Projesi ve tüneller değil, Topçu Kışlası’nın yapılması da iptal oldu. Danıştay’ın Taksim Yayalaştırma Projesi’ne iptal kararı vermesini değerlendiren İstanbul Büşükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş “Orada yapılan işlem bitmiştir. Herhalde toprak dolduracak halimiz yok. Öyle de bir karar değil zaten. Proje gerçekleşmiştir. Hayata geçmiştir” dedi.

Aynı yılın Eylül ayında Beyoğlu’ndan sorumlu 2 No’lu Koruma Kurulu, İBB’nin hazırlattığı “Taksim Meydanı Düzenleme Projesi”ni onayladı. Meydana ağaçlar dikilerek süs havuzları yapılmasını öngören projeye itiraz eden Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, “Taksim bu projeyle meydan özelliğini yitirir” diyerek alanın yarışmayla tasarlanması gerektiğini belirtti.

BÜTÇEDEN PAY

İBB, 2014 yılının Kasım ayında 2015-2019 yılı Stratejik Planı’nda ve 2015 performans yatırım planlarında “Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyon Yeni Kullanım” projesine yer verdi. Bütçede Gezi Parkı’na kışla adı altında AVM inşa edilmesine yönelik projenin yer alması İBB Meclisi’nde de sert tartışma yarattı.

İBB 2015 yılı bütçesi AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Bütçede pay ayrılmasına gelen yoğun tepkilerin ardından İBB tarafından yapılan açıklamada İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının temyiz edildiği anımsatılarak “Her ne kadar bu plan İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişse de, karar temyiz ve tashihi karar yapılmış olduğundan henüz kesinleşmemiştir. Bu nedenle, daha önce İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın ifade ettiği ‘Mahkeme Süreci’ henüz tamamlanmadığı için belediyenin bu projeye ilişkin yeni bir karar vermesi de söz konusu değildir. Söz konusu projeye ilişkin, mahkemenin vereceği ‘yapılamaz’ kararı doğrultusunda projenin iptali, ‘yapılabilir’ kararı doğrultusunda ise ‘yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile halkoylamasına gidilmesi’ yönündeki irade geçerlidir” denildi.

DURAK OPERASYONU

İBB bütçede pay ayrılmasının ardından 19 Kasım 2014 tarihinde Taksim Gezi Parkı’nın yakınındaki İETT durağı bir gece yarısı operasyonuyla Gezi Parkı’na doğru çekilmek istendi.

Taksim Dayanışması üyeleri ve yurttaşların tepkisinin ardından çevreciler kazının durdurulması için nöbet tuttu. İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanları bir gün sonra öğle saatlerinde çalışmayı durdurdu.

PLANDAN SÖKÜLDÜ

Operasyonun hemen ardından 25 Kasım 2014’te İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü’nün çağrısıyla yapılan toplantıda Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı taslağında bir skandala daha imza atıldı.

İptal edilen plan yerine hazırlanan koruma amaçlı imar planı taslağına Gezi Parkı ve Taksim Meydanı, “siyasiler daha karar vermedi” denilerek konulmadı. Koruma taslağı planında Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’nın beyaz renkle kapatıldığı görüldü. 2015 yılının Ocak ayına geldiğimizde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İBB’nin Taksim Meydanı’nın düzenlenmesine ilkbaharda başlayacağını belirtti.

Geçtiğimiz nisan ayında İBB Başkanı Kadir Topbaş Mayıs ayı içerisinde Taksim Meydan düzenlemelerinin hızlıca tamamlanacağını söyledi. Şu anda İBB Taksim Meydanı’nda çevre düzenlemesi yapıyor.

2011'DEN 2013'E

Taksim Projesi’ni ilk olarak 2011 yılının Haziran ayında genel seçimler öncesi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Aynı yıl eylül ayında İBB Meclisi’nde Taksim Yayalaştırma Projesi kabul edildi.

Haziran ayında TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası, projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Eylül ayında ihale AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kalyon İnşaat’ın kazanmasıyla sonuçlandı. Mahkeme Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Haziran ayında 1. İdare Mahkemesi Gezi Parkı’nda yapılaşmanın önünü açan binlik ve 5 binlik ölçekli imar planlarını iptal etti. 2014 yılının Mayıs ayında Danıştay, İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından Taksim Yayalaştırma Projesi için verdiği iptal kararını onayladı. Dava sürüyor.

    :

    :

    :

    :

    "​Gezi Parkı’na kışla inadı sürüyor" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete