Bursa’da bir şahsa ait mera, bir gecede orman arazisine çevrildi. Mahkeme hukuksuzluğa ‘dur’ dedi.
Tüm bu gelişmelere rağmen arazi üzerine 1 milyar lira maliyetle yapılacak olan hastanenin temeli 9 Mayıs’ta atılacak.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçtiğimiz gün Bursa’ya 3 hastane müjdesi verdi. Bursa Şehir Hastanesi’nin yapılacağı arazinin şahsa ait çıkması nedeniyle mahkeme inşaat yapılamaz kararı verdi. Buna rağmen, Bakan, “9 Mayıs’ta temel atılacak” dedi. Hastanenin inşa edileceği arazi mera statüsünden çıkarılarak önce orman arazisi haline getirildi. Çünkü meralar kanunla korunuyor.
Bursa Şehir Hastanesi’nin inşa edileceği arazinin sahibinin avukatı Belgin Dönmez, “9 Mayıs 2015 tarihinde temeli atılacak olan Bursa Şehir Hastanesinin yapılacağı arsanın mülkiyeti ihtilaflı olup, tapusunda davalıdır şerhi vardır, Orman Bakanlı tarafından Sağlık Bakanlığı’na yapılmış olan tahsis işlemi mahkeme kararı ile iptal edilmiştir. Bu hukuki sorun henüz çözülmemiştir” dedi.
MERADAN ORMANA, ORMANDAN İMARA
1 milyar liraya mal olacak hastanenin ihalesini alan Rönesans Holding için mera alanı bir gecede orman arazisine çevrildi. Dönmez, hastanenin yapılması için belirlenen arazinin mera olduğunu, Toprak Koruma Kanunu’nuyla korunan meraların ormandan tahsis yapmak için bir gecede ormana çevrildiğini aktardı. Dönmez, “Alan ormana geçtiği için Orman Bakanlığı da bu araziyi Sağlık Bakanlığı’na tahsis edebiliyor’’ şeklinde konuştu.
ELEKTRİK VE SU BAĞLANAMAZ
Bursa 1. İdare Mahkemesi’nce Orman Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı’na yapılan tahsis işlemi mahkemece iptal edildi. Bu iptal kararına ilişkin olarak idarenin Danıştay’a yapmış olduğu yürütmenin durdurulması talebi de Danıştay tarafından reddedildi. Arsanın tapusunda davalıdır şerhi var. Bu tip tapular elektrik ve su gibi hizmetler verilmediği gibi vatandaş arasında deprem sigortası olarak bilinen DASK da yapılamıyor.
ASLAN PAYINI AKP'YE YEKIN İŞ ADAMLARI ALDI
Şehir hastaneleri için bugüne kadar açılan ihalelerde 54’ü yerli, 23’ü yabancı şirket katıldı. Yine aslan payını AKP’ye yakın işadamları aldı. Sistem ise şu şekilde işliyor: Bir şirket hastaneyi inşa ediyor, inşaatı yapan şirket 30 yıllığına yatak başına kira alıyor.
Devletin ulaşmak istediği yatak kapasitesi 40 bin olarak belirlendi. Şimdiye kadar ihalesi tamamlanan kampüslerde yıllık kira taahhütleri toplanıp yatak sayısına bölündüğünde, ortaya 80-85 bin liralık ‘yıllık yatak kirası’ çıkıyor. Bu sayıda yatak için ödenmesi gereken yıllık kira 3.2 ila 4 milyar lira arasında. 25 yılda ise 80-100 milyar lira ediyor.
Kaynak: Sözcü / Bora Erdin