Meclis kapanırken apar topar yapılan değişiklikle artık Meclis'in "güvenliğini ve saygınlığını" ihlal ettiği düşünülen gazetecinin Meclis'e girmesi de yasak!
KARŞI GAZETE | ÖZEL
KARŞI, YASAKÇI ZİHNİYETE KARŞI!
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve birçok bakanlıkta uygulanan akreditasyon alışkanlığı, Meclis'e doğru yayılıyor... Gazetecilerin, Meclis'te çalışmasını da sınırlama hayali kuran iktidar, ilk ciddi adımını birkaç hafta önce yaptığı yönetmelik değişikliği ile atmıştı. O değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tüm meslek örgütlerinin tepki gösterdiği değişiklik hakkında Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı Yıldız Yazıcıoğlu ile konuştuk. Karşı Gazete'ye dikkat çeken bir açıklama yapan Yazıcıoğlu, "Ankara gazeteciliği için tehlike çanlarının çalmaya başladığı"nı söyledi. "Siyaset haberciliğinde elimizde kalan son özgür alan olan Meclis de elden gidiyor!" dedi. İşte Yazıcıoğlu'nun Karşı'ya yaptığı açıklama:
SİYASET HABERCİLİĞİNİN SON ÖZGÜR ALANI MECLİS, ELDEN GİDİYOR...
"Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) , 12 Eylül rejimi de dahil olmak üzere her dönem Türkiye'de basın özgürlüğünden ve meslektaşlarımızın koşullarını iyileştirmenden yana tavır almıştır. Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) de bizim dayanışma içinde olduğumuz kurumsal bir örgüt ve kendileri TBMM'deki bu yasakçı zihniyete karşı yazılı bir açıklama da yaptı. Biz, PMD'nin açıklamasına tamamıyla katılmakla birlikte şunu hatırlatmakta yarar görüyoruz:
ANKARALI GAZETECİLERİN NEFES ALDIĞI YEGANE KAMUSAL ALANDI...
Bugün Türkiye'de ve özellikle Ankara'da gazetecilik açısından nefes alınabilen yegane kamusal alan Meclis'tir. Bu alanda tamamıyla kamu adına yapılan gazetecilik mesleğini sürdürmemiz açısından getirilen ve getirilecek olan tüm yasaklara, engellemelere karşı çıkıyoruz.
ABDULLAH GÜL YAPMADI, ERDOĞAN ÇOK SEVDİ...
Türkiye bugün 7 Haziran seçimleri arefesinde 'akreditasyon' kavramının suistimal edildiği ve basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığı günlerden geçmektedir. İktidar partisi, aday tanıtımı ve seçim toplantılarında bile 'akreditasyon'u gerekçe göstererek bazı medya kuruluşlarında çalışan arkadaşlarımıza kendi programlarını izlemek konusunda engel çıkartmaktadır. Akreditasyon uygulaması Abdullah Gül döneminde mevcut tabloda değilken şimdi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda pek çok basın kuruluşunu kapı dışında bırakacak şekilde basın karşısında ciddi bir engel haline gelmiştir.
BAŞBAKANLIK DA CUMHURBAŞKANLIĞINI ÖRNEK ALIYOR
Bunun yanısıra Başbakanlık da Cumhurbaşkanlığı ile ortak liste gerekçesi ile akreditasyon uygulamaktadır. Ankara gazeteciliği siyasetle özdeştir. Siyasetin ve Türkiye yönetiminin asli unsurları olan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı izleyemeyen gazeteciler grubu oluşturulmuştur. Bizzat Devlet'in, resmi olarak 'gazetecidir' diyerek verdiği sarı basın kartı , işlevsiz hale getirilmiştir.
TBMM'DE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR...
Bu noktada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de benzer bir gidişat yaşanmasından ciddi endişe duymaktayız. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ve PMD tarafından da yanlış olduğu ısrarla vurgulanan yönetmelik değişikliği, bizim açımızdan tehlike çanlarının çaldığına işarettir. ÇGD olarak bu yönetmelik değişikliğini biz de kınıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı Ankara gazeteciliğinin ve siyaset haberciliğinin geriye kalan son özgürlük alanı, Meclis için mücadeleye davet ediyoruz.
1 MAYIS'TA BASIN EMEKÇİLERİ OLARAK ALANDAYIZ...
1 Mayıs'ta ÇGD olarak emekçi kimliğimizle, alanlarda olacağız. O gün gazeteci olarak eyleme katılma fırsatı yakalayanları da ÇGD pankartı altında, özgür basın emekçileri olduğumuzu haykırmak için alanlara bekliyoruz!"
PARLAMENTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ'NDEN DE TEPKİ
Parlamento Muhabirleri Derneği, yaptığı açıklamada alınan bu kararı demokrasiye, basın ve ifade özgürlüğüne aykırı, kabul edilemez bulduğunu ifade ederek, TBMM Başkanlık Divanı'ndan kararı tekrar gözden geçirmelerini istedi.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR?
Meclis kapanmadan toplanan son Başkanlık Divanı'nda gazetecilerin Meclis'te çalışmasını düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapılmıştı. Divan'ın muhalefete mensup üyelerinin itirazına rağmen yapılan değişiklik, izinsiz çekim halinde ilgili gazetecilerin "kart iptali" cezası almasına neden olan maddeyi yeniden düzenledi.
Önceden Parlamento Muhabiri kartı iptal olan muhabir, sadece kulislere giremiyordu. Ancak basın toplantılarını ve diğer faaliyetleri izleyebiliyor ve Meclis'e sarı basın kartı ile rahatlıkla girebiliyordu.
'SAYGINLIĞI İHLAL EDEN' GAZETECİ MECLİS'E GİREMEYECEK
Yapılan değişiklik ile 'güvenlik ve saygınlığı ihlal" ettiği düşünülen gazetecinin Parlamento Muhabiri iptal edilmekle kalmıyor, Meclis'e girişi de yasaklanıyor. Ayrıca kartın iptal edilmesi işleminde bir süre öngörülmemesi de cezayı sürekli kılıyor. Oysa önceden, kartı iptal edilen gazeteci, yeni dönem başında tekrar başvuru yaparak, Parlamento Muhabiri kartını yeniden alabiliyordu.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr