Profesörden ağaçların kesilmesine tam destek

Muğla’nın Ula İlçesi’nde, Akçapınar Azmağı kenarındaki 94 okaliptüs ağacının kesilmesine Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi biyolog Prof. Dr. Mehmet Sıkı’dan tam destek geldi.
Türkiye’nin doğal bitkisi olmayan okaliptüslerin yeraltı su seviyelerini düşürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sıkı, "10 yaşındaki bir okaliptüs ağacı yılda 250 ton suyu bünyesine almakta ve buharlaşma yolu ile havaya vermektedir" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Ula’daki Akçapınar Azmağı kenarındaki şahıs arazisinde bulunan 94 okaliptüs ağacını izinsiz kestiği ileri sürülen R.Y. hakkında, Gökova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tutanak tutularak, ormanlık alanda olmaması ve bu ağaçların değerli ağaç sınıfına girmemesi nedeniyle sadece izinsiz ağaç kesmeden dolayı 149 TL para cezası uygulanacağının bildirildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Sıkı, bu ağaçları kesen kişiye ceza vermek yerine onore edilmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye’de ve dünyanın küresel ısınma nedeniyle son 50 yılda yıllık ortalama yağışın düştüğünün ve yazın yağan yağışların günümüzde azaldığının meteorologlar tarafından açıklandığını kaydeden Prof. Dr. Sıkı, şunları söyledi:

"Böyle bir dönemde bu ağaçların kesilmesine ceza kesmek anlaşılamamıştır. Doğal olarak kendi ülkemizin doğal ağaç türleri olan meşe, çınar, kızıl çam, fıstık çamı gibi ağaçların değişik amaçlarla ve bilimsel dayanaktan yoksun olarak kesilmesine bir biyolog olarak karşı çıkmamız doğaldır. Okaliptüslerin kesilmesini ise Avustralya kökenli bir ağaç olup, yüzey ve yeraltı sularını çektiği, yabancı tür olması nedeniyle dikim yapıldığı yerde gerek yapraklarının gerekse kök sisteminin salgıladığı kimyasallar nedeniyle, kendi ülkemizin bitkilerinin gelişmesine mani olması bilimsel olarak açıklandığı için destekliyoruz. Okaliptüs ağaçlarının kesilmemesini, hatta yeni alanlara dikim yapılmasını savunmak akıl, bilim ve mantıkla bağdaşmamaktadır. Bu tip ağaçlandırma alanları yapılacaksa o bölgeye özgü, toprak ve bitki yapısına uygun ağaçlar dikilmelidir."


    :

    :

    :

    :

    "Profesörden ağaçların kesilmesine tam destek" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete