ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Filistin asla olmayacak" açıklamasına yanıt verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki; "ABD'nin uzun süredir var olan pozisyonu ve aynı zamanda başarılı İsrail hükümetlerinin pozisyonu, iki halka kalıcı barış ve istikrarı ancak, güvenli bir İsrail'in yanında bağımsız ve egemen bir Filistin ile sonuçlanan iki devletli çözümün getirebileceğidir.
İsrail'i, demokratik Yahudi devleti olarak güvenlik kılabilmesi için gelecek İsrail hükümeti için de tek yol iki devletli çözümdür. Başbakan'ın (Netanyahu) sözlerine dayanarak, ABD de iki devletli çözümün en iyi nasıl başarılacağı noktasında kendi yaklaşımını değerlendirecek. Kendisinin sözleri, bizim ileriye dönük yaklaşımını değerlendirmemize neden oldu" dedi.
ABD yönetimi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Filistin Devleti olamayacağına" dair sözlerinin, ABD olarak, iki devletli çözüme en iyi şekilde ulaşmak noktasında kendi yaklaşımlarını gözden geçirmelerine neden olduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Netanyahu ile seçimi kazanmasını kutlamak için kısa bir telefon görüşmesi yaptığını ama başka konuları görüşmediklerini kaydetti.
"TEK YOK İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDÜR"
Netanyahu'nun "yeniden seçilmesi halinde, iktidarı döneminde Filistin devleti diye bir şey olmayacağı" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Psaki, şunları söyledi:
"ABD'nin uzun süredir var olan pozisyonu ve aynı zamanda başarılı İsrail hükümetlerinin pozisyonu, iki halka kalıcı barış ve istikrarı ancak, güvenli bir İsrail'in yanında bağımsız ve egemen bir Filistin ile sonuçlanan iki devletli çözümün getirebileceğidir. İsrail'i, demokratik Yahudi devleti olarak güvenlik kılabilmesi için gelecek İsrail hükümeti için de tek yol iki devletli çözümdür. Başbakan (Netanyahu), bu hafta başındaki sözleriyle artık bu yaklaşımı izleme taahhüdü bulunmadığına işaret etti. Başbakan'ın sözlerine dayanarak, ABD de iki devletli çözümün en iyi nasıl başarılacağı noktasında kendi yaklaşımını değerlendirecek. Kendisinin sözleri, bizim ileriye dönük yaklaşımını değerlendirmemize neden oldu. Bunun ne anlama geldiğini daha fazla yorumlayamam".
ABD olarak, tarafların doğrudan nihai statü konularında anlaşmaya vararak bu sorunu çözmesini tercih ettiklerini belirten Psaki, "Netanyahu'nun pozisyonunu değiştirmesinin etkileri olacaktır" diye konuştu.
Psaki, bu noktada Filistin'in devlet olarak tanınmasına dönük uluslararası çabalara katılıp katılmayacaklarına yönelik soruyu ise yanıtsız bıraktı.
Filistin'in BM'de bağımsız devlet olarak tanınma girişimlerinin anımsatılması üzerine de Psaki, BM Güvenlik Konseyi'nin potansiyel bir eylemine yönelik önceden açıklama yapmayacağını, şu anda yaklaşımlarını gözden geçirdiklerini ifade etti.
Psaki, "BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'i korumak için veto hakkınızı kullanmama ihtimalini açık mı bırakıyorsunuz?" sorusu üzerine, "Başbakan'ın (Netanyahu) geçenlerdeki açıklaması, kendisinin iki devletli çözüme dönük taahhütleri konusunda sorular uyandırdı ama bu BM konusundaki pozisyonumuzu değiştirme kararı aldığımız anlamına gelmiyor" değerlendirmesinde bulundu.
İki devletli çözümü zorlamaya devam edeceklerini vurgulayan Psaki, bir soru üzerine, Filistin'in İsrail'den vergi gelirlerini ve diğer donör yardımlarını alamamasına yönelik "derin kaygılarını" da tekrarladı.