Ermenistan-Azerbaycan arasındaki savaş, boru hatlarını tehlikeye atarak Rusya'nın güney sınırını korkutuyor
Rusya'nın güney bölgesi savaşa 1990'dan beri hiç olmadığı kadar yakın.
Sovyetler Birliği'nin sonlarına doğru doğan ve 21 yıllık ateşkesin dizginlediği Azerbaycan-Ermenistan çekişmesi yeniden yükseliyor.
Göreceli sakinlik boyunca, BP gibi şirketler Azerbaycan'da petrol ve gaz üretmek ve ülkeyi Türkiye, İtalya ve Avrupa'nın geri kalanına bağlayacak boru hatları kurmak için milyar dolarlar harcadı.
PETROL BORU HATLARI TEHLİKEDE
Artan şiddet bunun gibi bazı yatırımları tehlikeye atıyor ve Rusya'yı Türkiye ve İran'dan ayıran bölgenin istikrarını bozuyor. Hukuken Azerbaycan'a ait olan ama yaklaşık 20 yıl önce Ermeni işgali sonrası kurulmuş fiilen bağımsız olan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde 3 mayıs'da düzenlenecek seçimler daha geniş çatışmalara yer verebilir.
Londra'daki Royal Bank of Scotland'ın analisti Anna Tokar'a göre, seçim “gerilimi daha da yükselterek tartışmalı bölgedeki çatışmaları arttırabilir". Bu da, "Güney Kafkasya'daki petrol ve boru hatlarını tehlikeye atıyor".
Ateşkes boyunca bile ateş açma ve diğer hadiselerin yaşandığı savaşın merkezinde, çoğunlukla Ermenilerin yaşadığı ve hiçbir ülke veya uluslararası kuruluşun bağımsızlığını tanımadığı Dağlık Karabağ var. Hazar Savunma Araştırmaları Enstitüsü'ne göre bu yıl içinde cephede doğrulanan 31 ölüm gerçekleşdi.
"KARMA SAVAŞ"
Dünya'nın Ukrayna krizine odaklanmasıyla gerginlik, BP ve ortaklarının Azeri enerji projelerine 50 milyar dolardan fazla yarıtım yaptığı bölgeyi hareketlendiriyor. Ermenistan'ın kumanda ettiği bölgeye Azeri istilası, sınırdaki baskıyı arttırıyor.
Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerileri bilgi saldırıları ve silahlı baskınları kullanarak "karma savaş" sürdürmekten dolayı suçluyor. Ermenistan devlet başkanı Serj Sarkisyan 21 martta France 24'de yaptığı açıklamada savaşın "her an" devam edebileceğini söyledi.
Azeri Savunma bakanı Zakir Hasanov'un askerlerine geçen ay hukuken Azerbaycan'a ait olan bölgeyi kontrol eden bütün Ermenileri "ellerindeki her türlü fırsatı sabah akşam değerlendirerek" öldürmelereni istediği iddia ediliyor.
"İSTEDİĞİMİZİ ELDE EDECEĞİZ"
“İstediğimizi elde edeceğimizden çok eminim" diyen Azeri Cumhurbaşkanı, "Bölgesel bütünlüğümüzü yeniden kuracağız" diye ekledi.
21 Nisan'da 5 Ermeni askerinin Azerbaycan tarafından öldürüldüğü iddia edilmişti fakat bu iddiaları Ermenistan yalanladı. Öte yandan, Dağlık Karabağ silahlı kuvvetleri aynı gün bir Azeri askerinin öldüğünü bildirdi ama Azeri Savunma Bakanlığı da bu iddiayı yalanladı.
Daha geniş bir isyan, Azerbaycan bölgesindeki enerji altyapılarını tehdit edebilir, ki bu da Orta Asya'dan gelen ve Rusya üzerinden geçmeyen tek ham madde yolu.
BP'nin yönettiği Bakü-Tiflis-Ceyhan'dan geçen petrol boru hattı ateşkes bölgesinin 100 kilometre yakınından geçiyor.
Hazar denizi ülkesi, Avrupalı alıcılarla 2013'de 45 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma, Bakü'den güney İtalya'ya uzanan ve Gürcistan, Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden geçen 4,000 kilometrelik boru hattı sayesinde gaz tedariğini kapsıyor.
Kaynak: HaberTürk