Başbakanlıktan Bayraktar'a zırh, Nurol'a kıyak

Başbakanlık Teftiş Kurulu, eski YTÜ arazisine verilen imarla ilgili suç duyurusunda bulunulan eski Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında soruşturma izni vermedi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, Nurol Tower’ın inşaatının yükseldiği Şişli’deki eski Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) arazisine verilen imar uygulamalarıyla ilgili suç duyurusunda bulunulan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve dönemin TOKİ yöneticileri hakkında soruşturma izni vermedi.
 
Söz konusu arazi için YTÜ Rektörlüğü ile TOKİ arasında 6 Ağustos 2010’da bir protokol imzalandı. Buna göre, üniversitenin İstanbul Davutpaşa Yerleşkesi’nde TOKİ’ye 60 bin metrekare bina inşa ettirecek olan rektörlük bunun karşılığında da tapusu üniversitede olan Çağlayan’daki araziyi TOKİ’ye devretti. Üniversitenin o dönemde 9 milyon TL zarara sokulduğu iddia edildi. YTÜ’nün 2004 yılında uygun bulunmayan imar planı değişikliği TOKİ devreye girince gerçekleşti. 2010 yılında hazırlanan imar planında emsal 3 olarak belirlendi ve bodrum katlar emsal dışı kaldı. Yükseklik de serbest bırakıldı. İmar planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile CHP’li meclis üyeleri Dursun Çaltı ve Hüseyin Sağ tarafından dava açıldı. 
 
'KATBEKAT AŞTI'
 
Arazi için hazırlanan imar planlarına ilişkin bölgedeki yapılaşma koşullarını artırdığı için açılan yürütmeyi durdurma davası halen sürüyor. Dava sürerken projenin yapılaşma oranı da itiraz edilen koşulların da üzerine çıktı. Çağlayan’daki İzzetpaşa Mahallesi’nde toplam 6 bin 842 metrekarelik alanda ofis, rezidans daire ve çarşı olarak kullanılması planlanan Nurol Tower 55 ofis, 63 rezidans daire ve 35 mağazadan oluştuğu için ÇED yönetmeliği kapsamı dışında kaldı. Proje daha sonra değişikliğe uğradı ve 244 adet rezidans daire, 20 adet dükkân, 10 adet ofis olarak değiştirildi ve bu değişiklik için de 27 Temmuz 2012’de ÇED gerekli değildir kararı alındı. Nurol GYO, 1 Haziran 2013’te yayımlanan “Planlı Alanla Tip İmar Yönetmeliği”nin emsal hesaplarından faydalanmak için yeniden ruhsat için başvurup ikinci kez kapasite artışına gitti. Nurol Tower’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı artış başvurusunda, İstanbul Valiliği yeni ÇED gerekli değildir kararı alarak 19 Eylül 2014’te kararını askıya çıkardı. Yeni projeye göre mevcut binaya kat çıkılarak 18 adet konut, 23 adet dükkân ve 10 adet ofis daha eklendi. Böylece firmanın inşaatı 34. kata ulaştı.
 
BAŞBAKANLIK DA KORUDU!
 
CHP’li meclis üyeleri Dursun Çaltı ve Hüseyin Sağ tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na üniversite alanının imara açılması ve bölgedeki yapılaşmanın çok üzerine çıkması gerekçesiyle eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile dönemin üst düzey TOKİ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunarak kamu davası açılmasını istedi. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı 15 Nisan 2015 tarihli kararıyla Bayraktar ve eski TOKİ yöneticileri hakkında soruşturma izni vermedi.

    :

    :

    :

    :

    "Başbakanlıktan Bayraktar'a zırh, Nurol'a kıyak" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ