AKP, TTK'yı özel sektöre devrediyor

AKP, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu da özelleştirme kararı aldı.
9 bin 500 işçinin çalıştığı TTK, ruhsatlarını özel sektöre devredecek.

Hükümet, Türkiye’nin “kara elmas devi” Zonguldak’ta kurulu bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) madencilik faliyetlerini zarar ettiği gerekçesiyle özelleştirme kararı aldı. Yaklaşık 9 bin 500 işçinin çalıştığı TTK elindeki ruhsatları özel sektöre devredecek.

TTK ZARAR EDİYOR

Geçmişi 1800’lü yılların başlarına kadar uzanan TTK’ye bağlı Amasra, Karadon, Kozlu, Üzülmez ve Armutçuk olmak üzere toplam 5 müessese müdürlüğü bulunuyor. Müdürlüklerin her birinde ortalama 2 bin işçi çalışıyor. Sendikanın talebine karşın yıllardır işçi alınmayan ve yatırım yapılmayan TTK doğal olarak zarar ediyor.

EN ÇOK ZARAR EDEN KURUM?

Enerji Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı TTK’nin yeniden yapılandırılması için çalışma başlattı. Hükümetin hedefine göre bağlı 5 müessese kademe kademe özelleştirilecek. Özelleştirilecek müessedeki işçiler diğer müesseye kaydırılacak. Bütün müesseseler özelleştirildiğinde işçilerin ne olacağı ise soru işareti. Enerji Bakanı Taner Yıldız Meclis’teki Sanayi Komisyonu’nda kuruma bağlı sahaların özelleştirileceğini söyledi. İktidarda oldukları 12 yıl içerisinde en çok zarar eden kurumun 6 milyar lira ile TTK olduğunu savundu.

İTHAL KÖMÜRE ÖVGÜLER DİZİLDİ

Beş yıl önce 165 dolardan Türkiye’ye gelen ithal kömürün, şu anda 80 dolarlardan geldiğine dikkat çeken Yıldız, “TTK’nın şu anki maliyeti 80 doların çok üzerinde” dedi. TTK’nin yılda 550 milyon lira zarar ettiğine işaret eden Yıldız, kamuda zarar eden bütün kuruluşların faaliyetlerini özel sektör eliyle yapmak istediklerini söyledi.

Yıldız, “TKİ’nin elinde, TTK’nin elinde ruhsatlar var, bunları devredecek, bundan sonra da devredecek. Bir kısmında tamamen imtiyaz hakkını verecek” dedi. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre özel şirket madeni başkasına devredemeyecek ancak hizmet alımı yapabilecek. Yani taşeron çalıştırabilecek.

"SEVDİMİ, SEVMEDİM"

TTK’nin yıllık üretiminin 1.6 milyon ton civarında olduğunu dile getiren Yıldız, “Bugünün şartlarında, piyasasında 3 milyon ton kömürü sıfır riskle istediğimiz limana teslim alabiliyoruz. Sıfır risk, hem de ayağını uzatıyorsun, telefonun başına geçiyorsun ‘sevdim, sevmedim’ diyorsun gelen malı da, ‘sülfürü şöyle, kükürdü böyle’ diyorsun” değerlendirmesini yaptı.

Hazine: Çalışıyoruz

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da TTK’nin özelleştirip özelleştirilmeyeceğini Hazine Müşteşarlığı’na sordu. Müsteşarlıktan gelen yanıtta, çalışmaların Enerji Bakanlığı koordinasyonunda devam ettiği bildirildi.

ZONGULDAK'IN SONU OLUR

CHP’li Rıza Yalçınkaya, 100 yıldır kömür denilince akla TTK’nin geldiğine dikkat çekerek, özelleştirmenin Zonguldak ve Bartın’ın sonu olacağını söyledi.
Aileler ve esnafla birlikte toplamda 200-300 bin kişinin TTK’den geçimini sağladığını belirten Yalçınkaya, bölgede sahaları alan şirketlerin devletin yaptığının onda birini bile yapmadığını vurguladı.

Sahaların özelleştirilmesinin iş güvenliği açısından da tehlike oluşturacağını dile getiren Yalçınkaya, “Kafalarında özelleştirme olduğu için TTK’ye yıllardır işçi almıyorlar. TTK’ye yatırım yapılmıyor” dedi.

    :

    :

    :

    :

    "AKP, TTK'yı özel sektöre devrediyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ