Rusya'nın talebi üzerine Türkiye'nin Suriye'yi bombalamasını görüşen BMGK'nın Dönem Başkanı Carreno, Türkiye'nin bombalamayı durdurması konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.
Açıklamanın ardından yeni bir açıklama yapan Carreno, Türkiye'ye yönelik 'oy birliği sağlanamadığını ve herhangi bir karar metni kabul edilmediğini' söyledi.
BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye’nin Suriye’deki YPG güçlerini vurmasını görüşmek için Rusya'nın isteği üzerine dün toplandı. Oturumun ardından sözlü açıklama yapan Venezüella’nın BM Daimi Elçisi ve Dönem Başkanı Rafael Ramirez Carreno, BMGK’nın Türkiye'nin top ateşini durdurması yönünde ortak görüşe vardıklarını belirtti. Ancak AA'ya göre Carreno daha sonra bu açıklamasını düzeltti ve BMGK’da Türkiye konusunda uzlaşı sağlanmadığını ve herhangi bir karar alınmadığını söyledi.
Carreno, Irak konusundaki toplantının ardından tekrar gazetecilerin karşısına çıkarak önceki açıklamasını düzeltti. BMGK’nın bu konuyu görüştüğünü ancak herhangi bir metnin değerlendirilerek kabul edilmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Carreno, "Biz bu sabahki toplantıda konuya ilişkin endişelerimizi paylaştık ancak herhangi bir metin kabul etmedik. Herkese açıkça belirtmek isterim ki, Konsey'de konuya ilişkin basın bildirisi, başkanlık bildirisi ya da karar metni kabul etmedik" dedi.
Carreno, "Peki tüm ülkeler Türkiye'nin eylemlerine ilişkin endişeyi paylaştılar mı?" sorusu üzerine de "Üye ülkeler Suriye'deki durum, insani yardım unsurlarının bombalanması ve birçok konuya ilişkin endişelerini belirttiler. Ama herhangi bir metin kabul edilmedi, görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.
'15 ÜYE DE HEMFİKİR' DEMİŞTİ
Carreno önceki açıklamasında, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" demiş, gazetecilerin, ‘15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını’ sormaları üzerine de değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu savunmuştu. Bu açıklama üzerine Türkiye'ye açık destek veren ülkelerin de Türkiye'yi bombalamayı durdurmaya çağırmış olması dikkat çekmişti.
Nitekim AA’ya konuşan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de ''Konsey toplantısında Türkiye ile ilgili veya Kuzey Suriye'deki gelişmelerle ilgili Konsey'in aldığı bir karar yok'' demişti. Çevik, "Herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri 15'i birden Konsey'in pozisyonu budur diye kurumsal bir karar almamış vaziyette'' diye konuşmuştu.
KARAR ALMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
BMGK, karar alma süreçlerinde çeşitli yöntemler kullanarak ortaya metinler çıkarıyor. Bunlar önem sırasına göre karar (resolution), başkanlık bildirisi (presidential statement), basın bildirisi (press statement) ve basına açıklama (element to press) şeklinde. Önem derecesi en yüksek olan ve Konsey'in yaptırım uygulama, barış gücü gönderme gibi en temel konuların kabul edildiği kararların (resolution) kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy kullanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor. BMGK kararları kadar etkisi olmayan diğer metinlerin kabul edilmesi için ise tüm üyelerin oybirliğinin sağlanması gerekiyor.
Kaynak: Sputnik Türkiye