KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu bugün Meclis genel kurulunda, su konusunda açıklamalarda bulundu.
Türkiye'den KKTC'ye Su Temin projesinin tamamlanmasının ardından KKTC'ye gelen suyun yönetimi ile ilgili iki ülke arasında süren anlaşmazlık KKTC'de siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin tepkilerine neden oldu.
Geçtiğimiz hafta içerisinde KKTC'den bazı bakanlar Türkiye'ye giderek sorunun çözümü için Türkiye'de yetkililer ile bir görüşme gerçekleştirmişlerdi. KKTC Başbakanı Kalyoncu Meclis kürsüsündeki konuşmasında "KKTC Bakanları TC'ye giderse ve karşılarına müsteşar yardımları oturursa burada bir sorun var. Yani karşı karşıya kaldığınız sorunlar ve muameleler bu sürecin niçin ileriye doğru gitmediğinin ve olumlu noktalara doğru gitmediğinin bir göstergesidir. Bu basit bir iş değil. Bunların, bu ilişki düzeyinde değişmesi gerektiğinin altını çizmekte büyük yarar var" şeklinde konuşan Kalyoncu, Türkiye'ye gönderilen metinde 3 temel konu olduğunu ifade etti. Başbakan, üzerinde iki gün pazarlık yapılması gereken bir konu olmadığını ancak bu konularla ilgili iki gün pazarlık yapıldığını ve bunun neden yapıldığını kendisinin anlamadığını söyledi. Belediyelerin ihtiyaçlarının gözetilmesi gerektiğini ifade eden Başbakan, "Havaalanı özelleştirildi oradaki zorlukları görüyoruz. Havaalanı içerisindeki adam astığı astık kestiği kestiktir" dedi. Su konusunda Belediyeler Birliği'nden iki temsilci olmasını önerdiklerini ancak bu konunun bile Türkiye'de tartışıldığını ifade eden Başbakan, Türkiye'de belediyelere yönelik su kullanımının özelleştirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
"Su borularına atık girer mi girmez mi bu tartışma hala devam ediyor" diyen Başbakan, yap işlet devret modelinin mümkün olduğunu ancak belediyelerin de önüne geçilmesinin doğru olmadığını dile getirdi.
"YEREL SU KAYNAKLARI İŞLETMECİYE DEVREDİLMEYECEK…"
Su yönetimiyle ilgili yer alan sözleşmenin bir maddesinin de alım garantili seçenek olduğunu açıklayan Başbakan, yerel su kaynaklarının işletmeciye devredilmeyeceğini ancak suların artık kontrollü olacağını aksi halde aküferlerin korunamayacağını vurguladı. Beşparmak'taki boruların 40 metre aşağıya indiğini, Güzelyurt su kaynaklarının tuzlandığını ve suya çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Başbakan, ancak su ile ilgili karşılaştıkları muamelenin hoş bir muamele olmadığını söyledi.
Kaynak: DHA