ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna’da Şubat 2014’de gerçekleşen ayaklanma ile iktidarın değişerek Batı yanlısı yönetimin iş başına gelmesinde Washington’ın rolü olduğunu itiraf etti.
CNN’den Fareed Zakaria’ya konuşan Obama, “Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Kırım ve Ukrayna ile ilgili kararını büyük bir stratejinin sonucu olarak almadı. Doğaçlama yaptı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçışı ve Maydan protestoları ile Ukrayna’da yönetimin değişiminde bizim aracı olmamız konusunda hazırlıksız yakalandı.” ifadelerini kullandı.
Putin’in doğaçlama kararının uluslar arası hukuku ihlal eden, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal eden bir ortama sürüklediğini iddia eden Obama, “Bu durum Rusya’yı diplomatik izolasyonla karşı karşıya bıraktı. Yaptırımlara yol açtı. Bu yaptırımlar da Rusya’nın tüm gelirlerinin azalmasına ve ekonomisinin zayıflamasına neden oldu…” eleştirisi getirdi.
"KAZANÇ DEĞİL KAYIP GETİRDİ"
Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının büyük bir ülke olmanın göstergesi olmadığını, bunun eskide kaldığını ifade eden Obama, “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması kazanç değil kayıp getirdi. Bir toprağı kendi ülkene dahil etme büyük ülke olmanın göstergesi değil. Bu düşünce geride kaldı.” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Rusya ile sıcak bir savaşa sürüklenme riski olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Obama, böyle bir ihtimalin olmadığını, ancak NATO’nun Doğu Avrupa’da etkinliğini artırmaya devam edeceğini ifade etti.
OBAMA FAZLA UMUTLU DEĞİL
Rusya ve ABD arasında sıcak bir savaşın hem ABD hem de dünyanın diğer ülkeleri için “akıllı” olmayacağını kaydeden Obama, Rusya lideri Putin’in Rus ordusunun büyüklüğü nedeni ile durdurulamadığını savundu.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüşmelerinden farklı açıklamaların çıktığını söyleyen Obama, Rus liderle anlaşma konusunda fazla umutlu olmadığını belirtti.
5 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Yanukoviç’in Avrupa Birliği ekonomik işbirliği anlaşmasını 2013 sonunda onaylamaması sonucu Ukrayna genelinde gösteriler başladı.
Şubat’ta Kiev’de yönetim değişirken, Mart ayında da Moskova, Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararına onay verdi. Sonrasında da Doğu Ukrayna’da iç savaş başladı. Henüz anlaşma sağlanamayan iç çatışmalarda bugüne kadar 5 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.