Mülteci akınına uğrayan Almanya'nın 'tarihi' kararının ardından Avusturya'da Schengen için önlem almaya başladı.
Suriyeliler başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika’dan gelen mültecilerin akınına uğrayan Almanya’nın, Avrupa’da üye ülkeler arasında serbest dolaşım sağlayan Schengen uygulamasını kısmen askıya almasının ardından diğer ülkeler de harekete geçti. Almanya’nın sınır komşusu Avusturya da kara sınırlarında kimlik kontrolü uygulaması başlatan Almanya’yı takip edeceklerini duyurdu. Uzmanlar Schengen’in çökebileceğini belirtiyor.
AVUSTURYA DA ALMANYA’NIN YOLUNDA…
Avrupa Birliği sınırları içinde kontrolsüz seyahate imkan veren Schengen’in son aylarda artan mülteci göçü nedeniyle Almanya tarafından askıya alınmasının ardından bir haber de Avusturya’dan geldi. Avusturya da Schengen politikasını gözden geçireceklerini duyurdu.
Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Schengen kurallarının kendilerine bu hakkı verdiğini belirterek, “Almanya’nın yaptığını yapacağız. Geçici kontrolleri uygulayacağız. Başlangıç olarak önümüzdeki günler için geçerli olacak. Kontrollere mümkün olan en kısa sürede Avusturya-Macaristan sınırında başlayacağız” dedi.
“AVUSTURYA İLE SINIRLI KALMAZ”
Uzmanlar Schengen kararının Almanya ve Avusturya ile sınırlı almayacağını, AB’nin “temel yapı taşlarından” birisi olan Schengen’in çökebileceği uyurasında bulunuyorlar.
TÜRKİYE’YE ORTAK MUAMELESİ
Öte yandan mÜlteci akınına karşı acil olarak biraraya gelen AB içişleri bakanları, AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve toplamda 160 bin mültecinin üye ülkelere bazı kriterler ışığında zorunlu dağıtımını hedefleyen önerinin detayları konusunda anlaşamadı. Kesin kararın 8 Ekim’deki ikinci toplantıda verilmesi bekleniyor.
Hürriyet’in haberine göre; komisyonun mülteciler için güvenli kaynak ülkeler listesinde almasını önerdiği Türkiye de ülkedeki son gelişmeler dikkate alınarak liste dışında bırakıldı. Bu Türkiye’den yapılacak sığınma başvurularının diğer ülkelerden gelenlerle eşit muameleye tutulacağı anlamı taşıyor. Türkiye’yi liste dışında bırakan AB, mülteciler ve göç konusunda Türkiye’yi öncelikli ortak olarak niteleyip ilgili çok sayıda alanda işbirliğini geliştirme kararı aldı.
Kaynak: sozcu.com.tr