Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim ve katkı kredisi alıp, üniversite okuyan 947 bin 173 öğrenci borcunu ödeyemedi.
Borcunu ödeyemeyen gençlerin belgeleri vergi dairelerine gönderildi. Vergi daireleri evrakları gelen öğrencilere haciz uyguluyor.
İşsiz gençlerin devlete borçları bitmiyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında, gelir testine girmeyerek 6 bin liraya varan prim borcu ile karşılaşan genç işsizlere bir darbe de Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geldi.
Üniversite hayatı boyunca maddi güçlükler nedeniyle devletten öğrenim ve katkı kredisi alan 947 bin 173 yeni mezun öğrenciye icra yolu göründü.
FAALİYET RAPORU
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun faaliyet raporunda, “Borçlarını zamanında ödemeyen borçlulardan öğrenim kredisinden 947 bin 173 kişinin evrakları ilgili vergi dairelerine gönderilmiştir” denildi. Ayrıca 2014 yılı içerisinde 23 bin 226 öğrencinin öğrenim, 12 bin 781’inin ise katkı kredi borçlarını ertelettiği belirtildi.
SENET İMZALATILIYOR
KYK bünyesinde devlet, üniversite kazanan öğrencilere karşılıksız olmak üzere burs imkanı sunuyor. Ancak bu durumdan 360 bin öğrenci faydalanabiliyorken, geri kalan 872 bin öğrenci ise öğrenim kredisi desteği alıyor. Öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrencilere okudukları bölüme göre 2 veya 4 yıllık süreçte alacakları kredi karşılığında senet imzalatılıyor.
KIZ ÖĞRENCİLER İŞ BULANA KADAR
Öğrenciler kredileri öğrenim hayatları boyunca her ay düzenli olarak alıyor. Öğrenim sürelerinin sonunda erkek öğrenciler için ödemeler 2 yıl, kız öğrenciler için ise iş bulduktan sonra başlıyor. Ancak bu süre içinde bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayan öğrenciden kredi ödemeleri tahsil edilmeye başlanıyor.
2 yılın sonunda hâlâ iş bulamayan öğrenciler KYK’ya başvurup 1 yıl daha ödemelerini erteleyebiliyor. Erteleme süreleri dolan ve belgeleri vergi dairesine gönderilen öğrencilere e-haciz uygulanıyor. E-haciz ile kişinin tüm banka hesaplarına bloke getiriliyor.
6 MİLYAR LİRA TAHSİLM EDİLDİ
2003 ile 2014 yılları arasında öğrenim kredisi olarak öğrencilere 15 milyar 743 milyon 644 bin lira verilirken, tahsil edilen toplam miktar ise 6 milyar 411 milyon 36 bin lira oldu. Bu süre zarfında karşılıksız burs olarak öğrencilere 6 milyar 102 milyon 67 bin lira verildi.
Kaynak: Bugün / Ömer Ozan