AKP’nin “dindar gençlik” projesinin en önemli ayaklarından birisi olan imam hatip okulları için Güngören'de, Milli Eğitim Bakanlığı skandal bir uygulamaya imza attı.
Güngören'de Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nun imam hatip okuluna dönüştürülmesi kararının 4. Sınıf öğrencilerine yaptırılan bir ankete dayandığı ortaya çıktı.
Taraf'tan Aysun Yazıcı'nın haberine göre İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesine göre olaylar şöyle gelişti:
Güngören’de bulunan 12 okuldan birisi olan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nun dönüşüm kararı doğrultusunda, geçtiğimiz aylarda okulun tabelası değiştirildi. Yeni uygulamaya göre, imam hatip okuluna gidecek öğrenciler 25 kişilik sınıflarda ders görecek, normal ortaokullardaki öğrenciler ise 60 kişilik sınıflarda ders görecekti. Bunun yanı sıra, imam hatibe gitmeyen öğrenciler yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki başka bir okula gitmek zorunda kalacaktı. Değişikliği öğrenen veliler duruma isyan etti. Yaklaşık 1500 öğrencisi bulunan okulun dönüşüm kararının iptali için veliler 4 bin imza topladı. İmzalar Güngören İlçe Milli Eğitim Kurumu’na sunuldu ancak karar iptal edilmedi.
KARAR ANKETE DAYANIYOR
Güngören’de imam hatibe dönüştürülen yedinci okul olan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ile ilgili velilerin araştırması sonucu başka bir skandal daha gün yüzüne çıktı. Okulla ilgili dönüşüm kararının, İlim Yayma Cemiyeti tarafından hazırlanmış ve yaşları 9 ila 12 arasında değişen öğrencilerin cevaplandırdığı bir “ankete” dayandırıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine veliler, Sosyal Haklar Derneği (SHD) avukatları ile Okuluma Dokunma Koordinasyonu avukatlarıyla irtibata geçerek dönüşüm kararını yargıya taşıdı. İdare Mahkemesine açılan davada, anket uygulamasına sert tepki gösterildi. Dilekçede, “4. sınıf öğrencilerine ‘yönlendirilmiş bir kaç soru’ yönelterek bir okulun kapatılarak dönüştürülmesi kararı vermesinin hukuk devleti ilkesi ile bağdaşır bir yanı bulunmadığı açıktır. Söz konusu idari işlem açıkça hukuka, yasalara ve anayasal esaslara aykırılık teşkil etmektedir” dendi.
SUNNİ İSLAM DAYATILIYOR
Dilekçe kararın hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağı vurgulandı. Okulların dönüştürülmesi kararına tepki gösterdiklerinden dolayı velilerin “dinsizlikle” suçlandıklarını ifade edilerek, alevi nüfusun yoğun olarak yaşadığı Güngören’de, çocukların Sunni İslam anlayışı dayatan imam hatip okullarına mecbur bırakıldıklarının altı çizildi. Açılan dava kapsamında, dönüşüm kararının acilen durdurulması istendi.
Kaynak: Aysun Yazıcı / Taraf Gazetesi