Gezi Parkı'ndaki çadırların yakılmasını azmettirdiği iddiasıyla yargılanan dönemin Beyoğlu'dan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında ikinci bir iddianame daha düzenlendi.
Gezi Parkı'ndaki çadırların yakılmasını azmettirdiği iddiasıyla yargılanan dönemin Beyoğlu'dan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında ikinci bir iddianame daha düzenlendi. İkinci iddianamede, yaşanan olaylarla ilgili tutanak tanzim etmemek ve adli işlem başlatmamakla suçlanan Emekli'nin, görevi kötüye kullanmak suçundan 5 yıla kadar hapsi istendi. Emekli, yargılandığı davayla birleştirilen ikinci iddianame için yaptığı ek savunmada, belge düzenleyip adli işlem başlatmak gibi bir görevinin bulunmadığını söyledi.
İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 3. celseye, tutuksuz yargılanan sanık Ramazan Emekli katıldı. Hakim Engin Bedir, sanık hakkında ikinci bir dava açılarak dosyaların birleştirildiğini açıkladı. Yasa gereği birleştirilen dava nedeniyle sanığa ek savunma hakkı verildi.
"ADLİ İŞLEM YAPMAK GİBİ BİR GÖREVİM YOKTUR"
Sanık Ramazan Emekli, İstanbul Valiliği'nin davacı olduğu yeni iddianame kapsamında çadırların yakılması olayının ardından olay tutanağı düzenlemeyerek adli işlem başlatmadığı iddiası hakkında savunma yaptı. Emekli, "Her ne kadar 30 Mayıs 2013 tarihindeki Taksim Gezi Parkı'nda şahsımın çadır yakma olayı ile ilgili belge tanzim etmeyerek adli işlem yapmadığım suçundan yargılanıyorsam da benim il emniyet müdür yardımcısı sıfatıyla bir belge tanzim edip adli işlem yapmak gibi bir görevim yoktur. Bu konuda adli kolluk görevlidir" dedi.
"LİSTEDE BEN YOKUM"
Emekli adli kolluk listesinde bulunmadığını da belirterek "Adli kolluk kuvvet görevlisi olan İlçe Emniyet Güvenlik Büro Amiri Komiser Necati Ersoy, nöbetçi Savcı Selim Berna Altay savcımızla görüşerek talimat almış ve bu talimatı tutanağa bağlamıştır. Bu tutanakta da sayın savcımız 'Müştekisi varsa, siz işlem yapın. Müracaat olursa biz müracaatını alırız' diyerek bunun dışında yapılacak bir işlem olmadığına dair talimat tutanağı düzenlenmiştir. Bu tutanak emniyet müfettişleri raporlarında da vardır. Dosyanıza getirilmesini talep ediyorum. Aynı zamanda her yıl İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na adli kolluk amirleri bildirilir. İçişleri Bakanlığı'nın adli kolluk genelgesinde ve yönetmeliklerde de adli kolluğun kim olacağı belirtilmiştir. Ben il emniyet müdür yardımcısı olarak bu listede yokum" diye konuştu.
"ÇADIRLARI ALALIM, YAKALIM TARZINDA BİR KARAR ALINMADI"
Duruşmada olay tarihinde Beyoğlu İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Serdar Çelebi tanık olarak dinlendi. Parkı işgal durumunda olan çadırların kaldırılması için zabıtanın kendilerinden yardım istediğini ifade eden Çelebi, "Sabah erken saatlerde toplandık.
Toplantıda can ve mal güvenliğinin tehlikeye girmemesi için belediye yetkilileri, emniyetteki üst yetkililerimiz konuşup karar almışlar. Emniyet, zabıta, çevik kuvvet, güvenlik şube toplandık. Çadırların kaldırmasında zabıtanın yetersiz kalacağı durumda güvenlik tedbiri almak için orada bulunduk. Yetki zabıtadaydı, ancak güvenlikten biz sorumluyduk. Toplantıda çadırları alalım, yakalım tarzında bir karar alınmadı. Çünkü bu kanuni değildir. Ramazan Emekli'nin 'Çadırı yakın' şeklinde bir talimat verdiğini duymadım. Zabıta yetersiz kalınca onlara yardım için güvenlik önlemimizi aldık" dedi.
ADLİ KOLLUK YÖNETMELİĞİ İSTENECEK
Mahkeme, İçişleri Bakanlığı'ndan Adli Kolluk Yönetmeliği ve 2013 yılına ait adli kolluk amir ve memur listesini istenmesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca sanığın ifadesinde yer verdiği Beyoğlu ilçe Emniyet Müdürlüğü'nde tutanak düzenleyip düzenlenmediğinin sorulmasına karar verdi ve duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ilk iddianamede, sanık Ramazan Emekli'nin çadırları toplayan zabıtaya, "Çadırları toplamakla uğraşmayın, yakın gitsin" talimatı verdiği ve bunun üzerine zabıtaların yönetmeliğe aykırı şekilde görevlerini kötüye kullanarak çadırları yaktıkları iddia edildi. Yasal olmayan talimatı ile görevini kötüye kullanıp parktaki çadırların yakılmasını azmettirdiği belirtilen Emekli'nin "Görevi kötüye kullanma" ve "Yangın çıkarmaya azmettirmek" suçlarından 5 yıla kadar hapsi istendi. İkinci iddianamede ise yaşanan olaylarla ilgili tutanak tanzim etmemek ve adli işlem başlatmamakla suçlanan sanık Emekli'nin bu suçlama yönünden de 5 yıla kadar hapsi talep edildi. Böylelikle Emekli hakkında toplamda 10 yıla kadar hapis isteniyor.
Kaynak: Özden ATİK | DHA