Milli Eğitim Bakanlığı’nın Başbakan Davutoğlu’na sunduğu brifinge göre; üniversite sınavı yerine lise son sınıfta derslerden imtihan getirilecek. TEOG benzeri sistemde üniversiteye giriş için 10 sınav yapılacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aldığı brifingden milyonlarca genci ilgilendiren çarpıcı detaylar çıktı. Davutoğlu'na sunulan çalışmaya göre üniversite sınavı yerine lise son sınıfta öğrencilerin derslerden imtihana alınması planlanıyor.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kaldırılarak ortaokullardaki TEOG benzeri sistem daha da geliştirilerek hayata geçirilecek. 8. sınıflarda 6 dersten uygulanan sınavların üniversitelere girişte 10'a çıkarılması hedefleniyor.
SON KARARI ŞURA VERECEK
MEB, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara göre ya kapanacak ya da devam edecek dershane sistemi için yeni adımlara hazırlanıyor. Dersanelere ihtiyacın ortadan kaldıracağı düşünülen TEOG sisteminin üniversiteye geçişte de uygulanması hedefleniyor.
Milyonlarca genci yakından ilgilendiren sistem değişikliğine göre lise sonrası YGS’nin kaldırılması planlanıyor. Öğrencinin lise dönemi boyunca sergilediği performans ve notların belirleyici olmasının hedeflendiği uygulamayla ilgili son karar aralık ayında toplanacak Milli Eğitim Şurası'nda verilecek.
MESLEKİ EĞİTİME ORTAK FORMÜL
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Başbakan Davutoğlu'na sunduğu brifingde YÖK Yasası’nın da rötuşlarla Meclis'e sunulması planlanıyor. Ayrıca brifingden meslek liselerini isteyen TOBB'a da kötü haber geldi. Mesleki ve teknik eğitim işadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte ortak yürütülecek. Ortak bir komisyon kurularak sektörlerin ihtiyacına göre ara elamanlar yetiştirilecek.
ÜNİVERSİTELER AYRI SINAV YAPACAK
Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent gibi yüksek kaliteli üniversitelere girişte sıkıntılar yaşanma ihtimaline karşı da üniversitelere de sınav hakkı verilecek. Fakülteler, sözel ve sayısal bilgi ölçümlemesinin yanı sıra yetenek sınavı da uygulayacak.
2016-2017 EĞİTİM SEZONUNDA BAŞLAMASI PLANLANIYOR
Sistemin 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçirilmesi için projeler de hazırlandı. Öğrenciler liselerde matematik, edebiyat, fizik, kimya, biyoloji gibi temel derslerden oluşan merkezi sınavlara girecek. MEB'in yapacağı bu sınavlar üniversiteye geçişte toplam puanın yüzdelik bir kısmını oluşturacak.
BECERİLERE PUAN
Liselilerin okul notları, ilgi ve becerileri de puanlandırılacak. Öğretmenlerin puanlandırmaları bakanlık tarafından değerlendirilecek.
Öğrenci, lise sonrasında kendi ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversite ve fakültelere başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.