Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin maliyetlerin arttığını belirtti.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, dolar kurundaki artışın tarım sektöründe maliyetleri belirgin bir biçimde artırdığına dikkat çekti. Yetkin, tarımda elektrik dışında tüm girdilerin ithal olduğunu ifade ederek, maliyet artışına bağlı olarak fiyatların daha da yükseleceğini vurguladı.
MALİYETLERİ DOĞRUDAN YUKARI ÇEKECEK
Yetkin, dolardaki yükselişin tarımda maliyetleri doğrudan yukarıya çektiğine işaret ederek, "Tarım maliyetinde girdilere bakacak olursak; gübrenin ham maddesi ithal ediliyor, tohum kullanımında dışa bağımlıyız, ilaçta ve yakıtta dışa bağımlıyız.
Elektrik dışında tarımın ham maddesi dışarıdan sağlanıyor. Bu da maliyetleri artırıyor. Türkiye'de girdilerin yüzde 80-85'in ithal" dedi.
"DÜNYADAKİ GIDA FİYATLARI AZALIYOR, BİZDE ARTIYOR"
Üretim maliyetlerinin artışında dolar dışında da nedenler olduğuna dikkat çeken İbrahim Yetkin, "Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki büyük fark, arz-talep dengesizliğinden kaynaklanıyor. Gıda fiyatlarında normal koşullarda artış yapısal sorunlar nedeniyle oluyor. Üretici fiyatları yüzde 6 artıyor, ama raf fiyatlarına yansıması iki katını biluyuor" dedi ve ekledi:
MALİYET ARTIŞINDAN KAYNAKLI ARTIŞ
"Gıdanın enflasyona etkisi 2.45 puan civarında. Bu maliyet artışından kaynaklı artış. Aracıların ve tefecilerin kazandığı bir fiyat var ortada. Dünyadaki gıda fiyatları azalıyor, bizde artıyor.
Bu garip bir durum. Bu arz talep dengesi düzgün kurulamadığı için, piyasayı düzenleyici bir sistemin olmadığı için oluyor. Düzenleyici bir sistem tarafından fiyatların yükseldiğinde belli bir fiyata tekrar oturtulması gerekiyor ama bu yapılmıyor bizde."
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), geçen hafta, dünya genelinde gıda fiyatlarının, Şubat ayındaki düşüş ile birlikte son 55 aylık dönemin en düşük düzeyine gerilediğini açıkladı. FAO Gıda Fiyatları Endeksi, Şubat ayında yüzde 1.0 düşüşle 179.4 puana geriledi. Böylece, endeksteki yıllık düşüş de yüzde 14.0'ü buldu.
"CİDDİ BİR ŞEKİLDE FİYAT ARTIŞLARINI DA GETİRECEK"
Yetkin, ette ve sütte fiyatlar artarken birinin piyasa girmesi ya da mal sürmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti:
"Fındıkta mesela bir kurumun olması lazım. Tarım, piyasa ekonomisine terk edilmiş durumda. Birden çıkıyor fiyatlar ama bu birden düşer anlamına gelmez. Bunun tekrar eski haline dönmesi 5-6 ay kadar sürer. Dolar kurundaki artıştan en fazla mağdur olacak kesim üreticiler olacak.
Üreticilerin maliyeti artacak, kârlılığı düşecek. Bu bozulma birden giderilemeyecek. Bu ciddi bir şekilde fiyat artışlarını da getirecek. Türkiye'de fiyatların düşmesi zordur. Bununla yaşamayı öğreneceğiz gibi geliyor bana."