Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,2'ye ve gelecek iki yıl için yüzde 2,5'e düşürdü.
Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerinin üretim açığındaki daralma ve yaklaşan parasal sıkılaştırma nedeniyle aşağı yönlü revize edildiği bildirildi.
ABD'nin bu yılki büyüme beklentisini zayıf ilk çeyrek performansını göz önüne alarak yüzde 3,1'den yüzde 2,2'ye indiren Fitch Ratings, 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin tahminlerini de yüzde 3'ten yüzde 2,5'e çekti.
Ülke ekonomisinin yılın başındaki geçici faktörlerin kaybolmasıyla toparlanmaya başladığı kaydedilen açıklamada, buna karşın iyileşmenin daha önceki yıllara kıyasla daha yavaş olduğu vurgulandı.
ABD'de bugün açıklanan haziran ayı istihdam verilerine de değinen Fitch Ratings, tarım dışı istihdamın söz konusu dönemde 223 bin kişi arttığı ve işsizlik oranının yüzde 5,3'e gerilediğini anımsatırken, ortalama saatlik kazançların ise yükselmediğine işaret etti.
Derecelendirme kuruluşu, aynı zamanda ülkedeki iş gücünün demografik değişimler nedeniyle eskisinden daha yavaş genişlediğinin altını çizdi.
Açıklanan veriler, iş gücüne katılım oranının haziranda yüzde 62,6'ya gerileyerek 1977'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini ortaya koymuştu.
"İLK FAİZ ARTIŞI 2015'İN SONUNDA"
Açıklamada, dikkat çekilen bir başka nokta, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışına bu yılın sonunda başlanacağı öngörüsünde bulunulmasıydı.
Fed'in faiz artış hızının tarihsel örneklerden daha yavaş bir grafik izlemesini bekleyen Fitch Ratings, şu tespitlere yer verdi:
"Sıkılaştırma hızının tarihi normlara kıyasla daha düşük olmasının bekliyoruz, ancak artan faiz oranları borçlanma maliyetlerini artıracaktır. Ayrıca, uzun zamandır süren gevşek para politikasından yumuşak bir şekilde çıkılması dahi finansal piyasalarda ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmayı yükselterek, hane halkının mal varlığını ve güvenini etkileyecektir."
Ficth Ratings, ayrıca ABD'nin kamu borcunun 2018 yılından itibaren yükselmeye başlayacağını belirtirken, federal hükümet söz konusu bütçe açığını azaltmaya yönelik reformlar uygulamazsa, sorunun daha da büyüyebileceği uyarısında bulundu.
ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), geçtiğimiz günlerde ülkenin kamu borcunun 2039 yılı itibariyle yaşlanan nüfusla birlikte Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı geride bırakacağını açıklamıştı.