TMSF'nin Bank Asya yönetimine hukuksuz el koyması, İş Bankası’na BDDK’nın el koyacağı haberleri ve Citibank’ın Akbank’tan çıkmasının ardından HSBC de Türkiye’den ayrılmayı düşünüyor.
Bankacılık sistemine uygulanan keyfi ve hukuksuz yaptırımlar sektörü derinden sarsıyor. BDDK ve TMSF tarafından Bank Asya yönetimine hukuksuz el koyma, İş Bankası'na BDDK'nın el koyacağı iddiaları sektördeki diğer oyuncuları tedirgin etti.
Geçtiğimiz hafta Amerikan bankası Citibank’ın Akbank’taki yüzde 9.9’luk hissesini satarak Türkiye’deki bireysel bankacılık pazarını terk etmesinden sonra bir başka bankacılık devi, İngiltere merkezli HSBCde ayrılmanın planlarını yapıyor.
TÜRKİYE BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR
Bloomberg ajansının yaptığı analize göre, işletmeden memnun kalmayan şirketin Londra’daki merkezi Türkiye’deki faaliyetini bitirip, hisselerini satmayı düşünüyor.
HSBC kredi pazarının büyüdüğü günlerde büyük kârlar elde ederken, geçen yıl 46 banka içinde en fazla zarar edenlerin başında geldi.
YABANCILAR ZARARDA
Geçen 10 yılda kredi pazarında yaşanan yüzde 28’lik büyüme nedeniyle onlarca yabancı bankanın Türkiye’ye akın ettiğine işaret edilen haberde “Başka yabancı bankaların da dünyanın en hızlı büyüyen 20 ülkesinden biri olan Türkiye’deki beklentilerinin karşılanmadığı” fikrini taşıdığı vurgulandı.
HSBC dışında Fransız Societe Generale ve Japonya’dan Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Türkiye operasyon-larının da geçen yılı büyük zararlarla kapattığı anlatıldı. HSBC’nin 2014 yılı 3. çeyreği sonunda zararı 40 milyon lirayı aşarken, yılı 56 milyon lira zararla kapatması bekleniyor.
Bankacılık verilerine göre geçen yılın ilk dokuz ayında zarar eden 7 bankadan biri dışında tümü yabancılara ait.
TÜRKİYE, MEKSİKA VE BREZİLYA
2014 yılı rakamlarının beklentilerin gerisinde gelmesinden dolayı şirketin Londra’daki merkezinde Türkiye’deki şubenin satışı gündeme geldi. Bankanın CEO’su Stuart Gulliver, 23 Şubat’ta Brezilya ve Meksika ile birlikte Türkiye’deki faaliyetlerden çıkmanın üst yönetimin önemli gündemleri arasında bulunduğunu açıkladı.
25 MİLYAR DOLAR ERİDİ
İsmini açıklamak istemeyen bir bankacılık duayeni ise 2010’dan 2014 sonuna kadar bankacılıkta eski kârların yerini düşük kârlılığa bıraktığını belirtti. Bu zaman zarfında sektörün kârında 25 milyar dolarlık erime olduğunu vurguladı.
BİLE BİLE ZARAR ETTİ
İstanbul Borsası’ndaki Türk bankacılık endeksinin yılbaşından bu yana yüzde 16,9 oranında azaldığının altı çizilen haberde Citibank’ın da zarar etmeyi göze alarak Akbank’taki yüzde 9,9 hissesini satıp Türkiye’deki bireysel bankacılıktan çıktığı vurgulandı.
Kaynak: Bugün gazetesi