OECD'de kalkınmada sonuncuyuz

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporuna göre Türkiye’de yoksulluk oranı yüzde 1 artış gösterdi. Türkiye, İtalya, Slovakya, İspanya gibi 2007-2010 yılları arasında ağır ekonomik kriz yaşayan ülkelerle beraber anılırken kişi başına millî gelir sıralamasında da teşkilat üyesi ülkeler arasında sondan ikinci sırada yer alıyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan ‘Bir bakışta toplum 2014-kriz ve sonrası’ raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye, hane halklarının düşük gelire sahip olduğu ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, 7 bin 100 dolarlık kişi başı milli gelirle 34 OECD ülkesi arasında Meksika’dan sonra en düşük milli gelire sahip ikinci ülke oldu.

Türk halkının 2007 yılına göre yoksulluk riskiyle karşı karşıya kaldığı tespit edilen raporda Türkiye’de 2007-2010 yılları arasında Avrupa krizinden yoğun olarak etkilenen İtalya, Slovakya, İspanya ile birlikte yoksulluk oranı yüzde 1 artış gösterdi. İnsanların gelecekteki mutsuzluğunu da etkileyen “genç işsizliği” ve “hem eğitim görmeyen, hem işsiz” kişi sayısı da kriz başlangıcından bu yana önemli ölçüde yükseldi. Bu oran 2012 sonu itibarıyla Türkiye’de yüzde 20 ve yukarısında oldu.

Çocuk ve yaşlı yoksulluğundaki yüzde 2’lik artışa da değinen OECD, Türkiye’nin tek başarılı olduğu konunun istihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesi olduğunu bildirdi. ‘Gece sokakta güvenli gezme’ endeksi de yayınlayan OECD’nin sıralamasında Türkiye 34 ülke arasında sondan ikinci olurken, polise güven ile para bağışında bulunma, yabancıya yardım etme gibi hasletlerde düşüşler kaydedildi.
OECD ülkelerindeki suç oranları da 2004-2010 arası görece durağan kaldı. Azalış en güçlü Japonya, Polonya ve Portekiz’de görülürken suç oranları en fazla Yunanistan, İtalya ve Türkiye’de yükseldi. Türkiye 2012 itibarıyla “Yaşadığınız şehir ya da alanda geceleri tek başına güvenli şekilde yürüme duygusu” sıralamasında 34 OECD ülkesi arasında 31’inci oldu.

Raporda yer alan bilgilere göre OECD ülkelerinde yapılan sağlık harcamalarında Fransa ve Almanya gibi büyük Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında ABD’nin kişi başına iki misli fazla sağlık harcaması yaptığı gözlemlendi. OECD ülkelerinin yaklaşık yarısında kişi başına 3 bin ila 4 bin 500 dolar harcama düşerken Güney ve Orta Avrupa’daki ülkelerdeki kişiler sağlığa kişi başına 3 bin dolar ayırdı. Kişi başına en az sağlık harcaması yapan ülkeler ise OECD ortalamasının üçte birinden az oranla Türkiye ve Meksika oldu.

Raporda “2010 yılında polise başvuranlar” tablosu da yayınlandı. Buna göre Türkiye, OECD şampiyonu olurken, 2004 yılı 100 kabul edildiğinde Türkiye’nin endeksi 180’e yükseldi. Türkiye’de polise başvurma oranı en yakınındaki Yunanistan’a göre üç misli artmış oldu. Bu alandaki değişim de incelenirken Türkiye’nin 2007’den 2012’ye “gece sokakta rahat dolaşma hissiyatının” yüzde 4 arttığı da ortaya çıktı.


    :

    :

    :

    :

    "OECD'de kalkınmada sonuncuyuz" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ