THY Genel Müdürü Temel Kotil, otelcilere yönelik ‘Siz otel yapmaya devam edin. Biz size turist getiririz’ dedi.
Geçen yıl komşu ülkelerde yaşanan savaş durumu, Rusya ile yaşanan kriz, yurtiçinde patlayan bombalar sonrası zor bir sezon geçiren turizm sektörüne, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü, Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan Vekili Temel Kotil’den destek geldi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Kotil, TUROB’a ‘ortak çalışalım’ çağrısı yaptı.
Otelcilere ‘El ele verelim’ diyen Temel Kotil, “Yeni pazarlar arayalım. Var olan pazarlar tabi ki devam etsin. Daha da büyüsün. Ama Afrika ve Asya’ya gitmemiz gerekiyor. Eğer buralara gidersek yeni gelir elde etmiş olacağız. Hindistan, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelere özel ekipler gönderip turistleri buraya çekmemiz gerekiyor. Buradaki zenginler Avrupa’yı değil Türkiye’yi tercih etmeli. Çünkü para ‘Doğu’da” ifadelerini kullandı.
DİREK KÂR YAZACAK
Daha önce gidilmeyen, turist gelmeyen yerler olduğu için yeni pazarlardan gelecek paranın direk kâr olarak yansıyacağının altını çizen Kotil, “Afrika ve Asya’da para çok. Çok fakir ülkeler ama zenginleri de özel uçaklarla seyahat ediyor. Afrika’nın yüzde 1’ini alsak bile 12 milyon yolcu, yani turist getirmiş oluruz” dedi. Otelcilere yönelik ‘Siz otel yapmaya devam edin. Biz size turist getiririz’ ifadelerini kullananan Temel Kotil, “TUROB ve THY bir araya gelelim. Baska ülkelerde reklam yapalım. Paramız da çok Allah’ın izniyle. Biz bu işi birlikte başarırız. Siz yeter ki otel yatırımı yapın” diye konuştu.
PAZARLAR ARTMALI
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den yurtdışına tatil için çıkış yasaklansın çağrısını hakkında da görüşlerini soruğumuz Kotil, şu cevabı verdi: “Hindistan’da Pakistan’da Afrika’da aktif oyuncu olmak istiyoruz. Trabzon’dan Suudi Arabistan’dan direk seferlerimiz var. Bizim bunları nasıl arttıracağımıza bakmamız gerekiyor. Türkiye’den yeni pazarlara, yeni ülkelere uçmamız gerekiyor. Bu uçuşlar sayesinden yeni pazarlardan gelen yolcu sayesinde daha fazla kâr elde edeceğiz. Biz ne kadar turist getirirsek kârımız da o kadar artacak” dedi.
Antalya’ya Avrupa’dan direk uçuş müjdesi
UZUN yıllardır Avrupa’dan Antalya’ya direk uçuş bekleyen turizmcilere Temel Kotil müjdeyi verdi. Türkiye’de yaşanan kötü gelişmelerden etkilenen turizm sektörüne destek olmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Kotil, “Direk uçuşlar öncelikle Avrupa’nın kuzey ülkelerini kapasayacak. Norveç ve Finlandiya gibi ülkelerden çok talep geliyor. Bu yaza kadar direk uçuşları yetiştirmek istiyoruz. Almanya gibi çok turist gelen ülkelerden Antalya’ya direk uçuş düşünmüyoruz. Çünkü buralardan zaten charter uçaklarla turist geliyor. Çalışmalarımız son hız devam ediyor” dedi.
KDV ve ÖTV muafiyeti
TUROB Başkanı Timur Bayındır da, turizm sektörü konusunda alınması gereken tedbirleri sıraladı. 2015 sonunda bekleneni vermeyen sektöre ilişkin KDV ve ÖTV muafiyeti getirilmesi gerektiğini söyleyen Bayındır, “Transit yolcuların 1 gece Türkiye’de konaklaması ile 1.8 milyar dolar elde edilebilir. Tedbir alınamlı ve uygulanmalı. Hazine garantili kredi kullanımı sağlanmalı. Kredilerin yüzde 50’si hazine tarafından karşılanmalı. Turizm sektörü temsilcileri de ihracatçılar gibi desteklenmeli. Beklenen önlemler ile İstanbul, Muğla, Antalya’ya sıkışmış turizm tüm Anadolu’ya yayılabilir” dedi. TUROB’un 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yeni yönetim kurulu da belirlendi. Seçimli genel kurulda tek liste ile seçime gidilirken, yeni yönetim kurulu Bayındır’ı yeniden başkanlığına seçti.
Belirsizlikte çalışmak çok zor
AVRUPA Otelciler Birliği Başkan’ı Susanne Kraus Winkler de şunları söyledi: “Zor bir donemden geçiyoruz. Dünyanın pek çok ülkesi ekonomik ve siyasi sıkıntılar ile mülteci dramı ile uğraşıyor. Birdenbire pazar kaybediyoruz ve bunun yerine koyacak pazarlar da bulamıyoruz. Bir önceki yılın aralık ayına göre doluluk oranı ile ilgili sıkıntı yaşanıyor. Şimdi oteller için bütçe yapmak çok zorlaşıyor. Otelciler olarak bu kadar belirsizlik varken çalışmak çok zor. Ancak çeşitli ülkelere dinamizm çok yüksek. İkinci derece pazarlarda gelirler yerelden geliyor.”
Kaynak: Burak Coşan | Hürriyet