AKP’nin 12 yıllık karnesi: Erdoğan hiç de övündüğü gibi değil

Başbakan Erdoğan, kendi aldığı oyun beklentinin altında kalmasını peygamber örneği vererek yorumladı.
AKP iktidarı döneminde vatandaş iş bulma umudunu yitirdi. İşsizlik yüzde 15.8’e yükseldi. Kısa vadeli dış borç 16 milyardan, 129 milyar dolara fırladı.

Son dö­nem­ler­de kur­da ya­şa­nan dal­ga­lan­ma­lar­la bir­lik­te şir­ket­ler için önem­li bir prob­le­me dö­nüş­me­ye baş­la­yan kı­sa va­de­li dış borç­lar ise 2002’de 16 mil­yar do­lar iken, ra­kam 2013’te 129 mil­yar do­la­ra çık­tı.

AK­P’­nin büt­çe denk­li­ği ko­nu­sun­da­ki söy­lem­le­ri de ger­çe­ği tam ola­rak yan­sıt­mı­yor. Ni­te­kim, 5 yıl­dır sür­dü­rü­le­bi­lir büt­çe ek­si ve­ri­yor.

KONUT BALONU UÇTU

men­set.at’­ın ha­be­ri­ne gö­re, AKP her fır­sat­ta eko­no­mi­de el­de et­ti­ği ba­şa­rı­lar­la övün­me­si­ne kar­şın ra­kam­lar tam ter­si­ni söy­lü­yor.

AK­P’­nin 12 yıl­lık ik­ti­da­rı bo­yun­ca iş bul­ma umu­du­nu yi­ti­ren­ler­le bir­lik­te iş­siz­lik ra­kam­la­rı yüz­de 14’ten yüz­de 15.8’e tır­man­dı. Eko­no­mi­yi sı­cak pa­ra­ya ba­ğım­lı ha­le ge­ti­ren ca­ri açık ra­kam­la­rı ile du­dak uçuk­la­ta­cak bo­yut­la­ra ulaş­tı.

2002’de 1 mil­yar do­la­rı bul­ma­yan ca­ri açık 12 yıl­da 65 mil­yar do­la­rı aş­tı.

Tür­ki­ye ay­lık baz­da 4-5 mil­yar do­lar­lık sı­cak pa­ra gi­ri­şi­ne muh­taç ha­le gel­di. İk­ti­da­rın 15 sek­tör­de bü­yü­me üze­rin­de­ki et­ki­si do­la­yı­sıy­la sü­rek­li ön pla­na çı­kar­dı­ğı in­şa­at sek­tö­rü ise tam bir ba­lo­na dö­nüş­mek üze­re. Tür­ki­ye­’de 1 mil­yon ko­nut faz­la­sı ya­ra­tıl­dı­ğı be­lir­ti­li­yor.

AKP ik­ti­da­rı dö­ne­min­de Mer­kez Ban­ka­sı kay­nak­la­rı­nı ar­tır­ma­yı ba­şa­ra­rak, re­zerv­le­ri 26 mil­yar do­lar­dan 112.5 mil­yar do­la­ra yük­selt­ti.

AKP dö­ne­min­de ba­şa­rı­lı bir baş­ka alan ise tu­rizm ol­du. Tür­ki­ye tu­rizm ge­lir­le­ri­ni 12.4 milyar do­lar­dan 112.5 mil­yar do­la­ra çı­kar­dı.

İTHALAT 4.2 KAT ARTTI

Yi­ne bu dö­nem­de ih­ra­ca­tı 4.5 kat ar­tan ih­ra­cat, 2002’de 36.1 mil­yar do­lar iken, ra­kam 2013’te 151.8 mil­yar do­la­ra yük­sel­di. An­cak, ar­tan it­ha­lat önem­li bir sı­kın­tı ol­ma­ya de­vam edi­yor.

AKP iktidarı boyunca it­ha­lat, 4.2 kat artıy kay­det­ti. 2002’de 51.5 mil­yar do­lar­la sı­nır­lı olan it­ha­lat 2013’te 251.7 mil­yar do­la­ra da­yan­dı. Dış ticaret dengesi de bozuldu. İt­ha­la­tın ih­ca­ra­tı kar­şı­la­ma ora­nı ise yüz­de 63 ile sı­nır­lı kal­dı.

120 BİN KÖLE VAR
Dün­ya­nın 17. bü­yük eko­no­mi­si olan Tür­ki­ye, Bir­leş­miş Mil­let­ler İn­sa­ni Ge­liş­miş­lik En­dek­si­’n­de 85’in­ci­lik­ten 69’un­cu­lu­ğa yük­sel­di. An­cak, Mo­dern Kö­le­lik En­dek­si ve­ri­le­ri­ne gö­re Tür­ki­ye­’de 120 bin ki­şi mo­dern kö­le ta­nı­mı­na uyu­yor. Ül­ke ise kö­le­lik en­dek­sin­de 90’ın­cı sı­ra­da yer alı­yor. Ve­ri­ler, Tür­ki­ye­’nin Po­lon­ya­’dan son­ra Av­ru­pa­’da en çok kö­le­si olan ül­ke­si ola­rak ka­bul edi­li­yor. Bi­rey­sel Öz­gür­lük En­dek­si­’n­de ise hız­la di­be vu­ru­yo­ruz. Tür­ki­ye öz­gür­lük­ler­de 95’in­ci sı­ra­dan 130’un­cu sı­ra­ya ge­ri­le­di. Cin­si­yet uçu­ru­mun­da ise 2006 da 105 iken ar­tık 120’nci sı­ra­da­yız. (EDK)

    :

    :

    :

    :

    "AKP’nin 12 yıllık karnesi: Erdoğan hiç de övündüğü gibi değil" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete