Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle İMC TV'nin frekansın iptali için TÜRKSAT'a yazı yazdı.
Başsavcılık, TÜRKSAT’tan kanalın frekansının kaldırılmasını talep etmiş, “Yayın çözümleri ile ilgili bilirkişi raporu incelendiğinde TÜRKSAT uydusu vasıtasıyla IMC TV kanalında PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasının yapıldığı anlaşılmıştır” denilmişti.
İMC TV’nin yayını başsavcılığın talebinin ortaya çıkmasının ardından bugün gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün Cumhuriyet gazetesi önündeki konuşmasının verildiği sırada bir anda kesildi.
Kanal yayınlarının kesildiğini Twitter’dan duyururken, yayın da internet üzerinden devam etti. Bu sırada Cumhuriyet gazetesinde olan Banu Güven, TÜRKSAT’ın pazarlama müdürlüğünden gelen talimatla yayınlarının kesildiğini öğrendiklerini belirterek şunları söyledi:
CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL KONUŞUYORDU
“Dosyada gizlilik var dolayısıyla ne olup bittiğini göremiyoruz. Daha önce RTÜK’ten bizim üç aylık yayınımız istendiğinde bunun neden olduğunu öğrenmek istedik. Hayır soruşturma yok denildi. Ama biz soruşturma olduğunu dün öğrendik. Soruşturmaya konu olan bizlerin en son haberinin olması, bir hukuksuzluktur. 25 Şubat’ta bu yazının gönderildiğini öğrendik, daha sonra da dosyamızın kısıtlama kararıyla sulh ceza mahkemesine gönderildiğini öğrendik. TÜRKSAT’ın da bunu gerekçe göstererek pazarlama müdürlüğünden alınan kararla yayından indirildik. Tam da Can Dündar ve Erdem Gül’ün konuşmasının verildiği sırada, tam da basın özgürlüğünden bahsedildiği sırada yayınımız kesildi.”
Banu Güven, İMC’nin gazetecilik yapmayı bırakmayacağını kaydederek,“Devam etmenin yolu var. Habercilik yapmak için pırıl pırıl stüdyolara gerek yok. Biz her yerde haber yapacağız. Biz gazeteciler olark bu mesleği bir idealizmle yapıyoruz” dedi.
Öte yandan konuyu değerlendiren RTÜK üyesi Ersin Öngel, “Savcının TÜRKSAT’a gönderdiği yazıdaki talebi hukuka ve medya özgürlüğüne aykırılık içermektedir. En nihayetinde imc tv RTÜK’ten lisans almış bir yayıncı kuruluştur. Dolayısıyla yayın denetimi savcılığa değil RTÜK’e aittir” tespitinde bulunurken, RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen ise, “Bir televizyon kanalının lisanslı yayın yapıp yapamayacağına RTÜK karar verir. Savcılığın değerlendirmesi sübjektif ve işgüzar bir değerlendirmedir” dedi.
Kaynak: Diken