CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel canlı bombayı sordu; Başbakanlıktan “kamuoyunu ilgilendirmez” yanıtı geldi.
KARŞI GAZETE | ANKARA
IŞİD terör örgütünün Brüksel’de gerçekleştirdiği kanlı saldırıyı gerçekleştiren canlı bombalardan biri olan İbrahim el Bakraoui’nin Haziran ve Temmuz 2015'te Gaziantep'te yakalanıp sınır dışı edildiğine ilişkin iddiaları Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soran ve söz konusu teröristin sınır dışı belgesi için Bilgi Edinme Kanunu uyarınca BİMER’e başvuran CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel’e Başbakanlıktan “kamuoyunu ilgilendirmez” yanıtı geldi.
BAŞBAKANLIK: CANLI BOMBA KAMUOYUNU İLGİLENDİRMEZ
IŞİD terör örgütünün 22 Mart 2016’da Brüksel’de gerçekleştirdiği saldırılarda yer alan terörist İbrahim el Bakraoui’nin 14 Temmuz 2015 ve Ağustos 2015 tarihlerinde Türkiye’den sınır dışı edildiğine ilişkin haberler ulusal ve uluslararası basın organlarında yer almış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da 23 Mart 2016 tarihinde Belçika ve Hollanda makamlarını, İbrahim el Bakraoui’nin yabancı terörist savaşçı olduğu yönünde uyardıklarını ancak Belçika’nın bu şahsın terörle bağlantısını tespit edemediğini söylemişti.
HOLLANDA: “TERÖRİSTİN SINIR DIŞI GEREKÇESİ YAZILMADI”
Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığı izlenimini veren olay Hollanda makamlarından gelen açıklamalarla yön değiştirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını kısmen doğrulayan Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Aard van der Steur, 14 Temmuz 2015’te Hollanda’nın Ankara Büyükelçiği’nin elektronik posta adresine saat 10:14’te İbrahim el Bakraoui’nin Hollanda’ya sınır dışı edilmesine ilişkin “Çok acil” başlıklı bir e-mail geldiği bilgisini verdikten sonra mektupta sınır dışı nedeninin belirtilmediğini; Hollanda polisi, yabancılar şubesi ve kraliyet özel birliklerinin bu mektuptan haberdar edilmediğini söyleyerek Türkiye’nin normal sınır dışı etme prosedürlerini uygulamadığını belirtmişti.
ÖZEL BELÇİKA SALDIRGANIN TÜRKİYE’DEN SINIR DIŞI EDİLME BELGESİNİ İSTEDİ
Bunun üzerine, Özgür Özel, 25 Mart 2016 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bir soru önergesi yönelterek, Brüksel bombacısı İbrahim el Bakraoui’nin “yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarının” Hollanda ve Belçika makamlarına ne şekilde ve hangi tarihte bildirildiğini; bu şahsın yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarının hangi resmi kanallar aracılığıyla yapıldığını sormuştu. Özel ayrıca Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Başbakanlığa başvurarak, İbrahim el Bakraoui’nin sınır dışı edilmesine ilişkin belgelerin bir örneğini talep etmişti.
BİMER: “KAMUOYUNU İLGİLENDİRMEZ”
Soru önergesine bugüne kadar cevap alamayan Özel’e, bilgi edinme hakkını kullanarak başvurduğu Başbakanlık İletişim Merkezi’nden (BİMER) gelen yanıtta 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 18. ve 25. Maddeleri uyarınca istenen belgelerin verilemeyeceği bildirildi. Söz konusu kanunun 18. Maddesi sivil ve askerî istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgelerin bu kanunun kapsamı dışında kaldığına işaret ederken; 25. Maddesi’nde ise “kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” ifadeleri yer alıyor.
HÜKÜMETİN TUTUMU TÜRKİYE’Yİ ZAN ALTINDA BIRAKMIŞTIR
Türkiye’yi uluslararası alanda büyük zan altında bırakabilecek bir konudaki soru önergesine bugüne kadar cevap verilmemesine dikkat çeken CHP’li Özel, BİMER’den gelen yanıtı da sert bir dille eleştirdi. Bütün dünya kamuoyunu derinden sarsan bir olaya ilişkin bilgi edinme başvurusunun kamuoyunu ilgilendirmeyen bir olay olarak nitelendirilmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Özel şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı’nın kendisinin kamuoyuna duyurduğu Hollanda ve Belçika makamlarına bilgi verdik ifadeleri üzerine bir soru önergesi hazırladık ve aynı zamanda Erdoğan’ın bahsettiği bu sınır dışı edilme belgesini Başbakanlık’tan istedik. Ancak bu bilgi edinme talebimize ‘kamuoyunu ilgilendirmeyen kurum içi uygulamalar’ ve ‘sivil ve askeri istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetleri’ gerekçesiyle reddedildi. Bu son derece anlamsız. Erdoğan Brüksel’deki saldırılardan sonra ‘alma mazlumun ahını…’ ifadelerini kullanıyor ve adeta dünyaya ayar vermeye kalkıyordu. Şimdi ise Brüksel saldırganının Türkiye’den sınır dışı edilmesi sürecine ilişkin soru işaretlerimizi aydınlatmak bir yana üstünü kapatmaya kalkıyorlar. Buradaki soru işaretlerinin derhal giderilmesi gerekiyor. Aksi halde, Türkiye Hollanda’nın yaptığı açıklamalar nedeniyle zan altında kalmaya devam edecektir. Böyle bir meselenin kamuoyundan kaçırılması da kabul edilemez.”
karsigazete.com.tr