TÜBİTAK'tan 350 bin liralık 'proje': Helal et testi!

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nce yürütülen 350 bin lira bütçeli proje kapsamında geliştirilen test ile çiğ et ürünlerinde domuz eti kullanılıp kullanılmadığının 5 dakikada belirlenebildiği duyuruldu.
Proje yürütücüsü Dr. Mediha Esra Yayla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından 350 bin lira bütçe sağlanan projenin 2,5 yıl önce başladığını anlattı. Sol'da yer alan habere göre; Projenin iki kısımdan oluştuğunu ifade eden Yayla, ilk kısımda et ürünlerinde sakatat ve yabancı doku testiyle, doğrudan tüketicilerin kullanabilecekleri kitlerin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Yayla, bu çerçevede TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsünün, Genetik Enstitüsünün desteğiyle "helal et testi" geliştirdiğini bildirdi.

YAYLA: "HAMİLELİK TESTİ KADAR BASİT"

Testin, evde kolaylıkla uygulanabileceğine işaret eden Yayla, "Siz et ürününüzden ufak bir miktar kesiyorsunuz. Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'yok' diyorsunuz. Aslında bir hamilelik testi kadar basit, aynı mantıkla çalışan bir test. Bunda da çift bant ya da tek bant görürsünüz. Çift bant var demektir, tek bant yok demektir. Hamilelik testi mantığıyla domuz varlığını tespit eden bir test yaptık. İnsanlar aldıkları et ürünlerini evlerinde denetleyebilirler" dedi.

Kaynak: birgun.net

    :

    :

    :

    :

    "TÜBİTAK'tan 350 bin liralık 'proje': Helal et testi!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete