Erdoğan'ın damadı indirim için kaloriferlerin sönmesini bekliyor

Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatları dip yaptı. Buna karşın bu ucuzlama Türkiye’ye yansımadı.
Doğalgaz da yapılması gereken yüzde 20’nin üzerindeki indirim kış aylarında hayata geçirilmedi. Havaların ısınmasının ardından indirimin yapılması bekleniyor.

 PETROL 3’TE İKİ ORANINDA UCUZLADI

Dünyada petrol fiyatı, son bir buçuk yılda yaklaşık üçte iki oranında ucuzladı. Bu ucuzlama nedeniyle Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında yüzde 20 civarında indirim yapılması gerekiyor. Damat Berat Albayrak’ın başında bulunduğu Enerji Bakanlığı ise indirim yapmak yerine bu gelirle BOTAŞ’ın kamuya olan borcunu ödüyor.

BOTAŞ’IN 5 MİLYAR BORCU VAR

Doğalgaz fiyatları her ay başında belirleniyor. Hükümet, doğalgazda indirim yapmak yerine bu parayla BOTAŞ’ın 5 milyar lirayı bulan vergi borcu ve kamu zararını kapatmayı planlıyor. BOTAŞ’ın vergi ve diğer borçları bitmeden doğalgazda indirim yapılmayacak.

İNECEĞİ YERDE FİYATLAR ARTIYOR

Doğalgaza en son 2014’ün Ekim ayında dolardaki artış gerekçe gösterilerek yüzde 9 oranında zam yapılmıştı. Geçen bu sürede doğalgaza yapılan ince ayarlamalar abonelere zam olarak yansıdı. Her ay yapılan ince ayarlamalar sonucunda yüzde 5’e yaklaşan artışlar meydana geldi.

YÜZDE 20 İNDİRİM YAPILMALI

Türkiye’de doğalgaz fiyatları döviz, petrol, enflasyon gibi girdi maliyetlerindeki değişime göre belirleniyor. Ham petrol fiyatlarındaki yüzde 65’i bulan düşüş nedeniyle doğalgaz fiyatlarında yüzde 20 civarında indirim yapılması gerekiyor. Ancak otomatik fiyatlandırma mekanizması sistemi son zamanlarda düzenli uygulanmıyor. Bu nedenle doğalgaz fiyatlarında belirleyici olan petrol fiyatlarındaki düşüş doğalgaz faturalarına yansıtılmıyor.

EN PAHALI GAZI TÜRKİYE ALIYOR

Dünya’da en pahalı doğalgazı Türkiye ithal ediyor. Türkiye bin metreküp doğalgaz için İran’a 431, Rusya’ya 377, Azerbaycan’a ise 290 dolar ödüyor. İran doğalgazı; Azerilere göre 141 dolar, Ruslara göre ise 54 dolar daha pahalı. İran ayrıca 150 dolardan aldığı Türkmen gazını Türkiye’ye yaklaşık üç katı fiyata satması dikkat çekiyor.

Kaynak: grihat.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'ın damadı indirim için kaloriferlerin sönmesini bekliyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete