Reza Zarrab’ın tutuklanmasına neden olan iddianamenin 15 Aralık 2015’ten beri mühürlü tutulduğunun ortaya çıkması, ABD’ye neden geldiği sorusuna dair en önemli ipucu haline geldi.
Cevap bekleyen diğer iki önemli soru ise Zarrab’ın şimdiye kadar ABD Hazine Bakanlığı tarafından neden kara listeye alınmadığı ve ABD vizesini nasıl aldığı.
1-Mühürlü iddianame
2-Kara listeye alınmaması
3-ABD vizesini nasıl aldığı
HAFTA sonu ABD’nin Miami Kenti’ne indiğinde Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yakalanan İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab hakkındaki yasal sürecin üç ay önce başladığının ortaya çıkması, ABD’ye neden geldiği sorusuna ışık tutacak en önemli detay haline geldi. Hürriyet’in Amerikan Adalet Bakanlığı kayıtlarından elde ettiği belge, Zarrab ve onun suç ortağı oldukları iddia edilen İranlı Kamelya Cemşidi (29) ile yine İranlı Hüseyin Necefzade (65) hakkında 21 Mart 2016 günü Miami mahkemesine sunulan iddianamenin bire bir kopyası.
HAKİM ADI DEĞİŞMEDİ
Buna göre New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Zarrab ve diğer iki zanlı hakkında toplanan dellilerden oluşan 21 sayfalık iddianameyi, Türkiye’deki 17 Aralık 2013 rüşvet soruşturmalarının yıldönümünden iki gün önce New York Güney Bölge federal hâkimi Richard Berman’a sundu. Mahkeme de, Bharara’nın iddianamesini “1:15-cr-00867-RMB-1” dosya numarasıyla kayda aldı. Zarrab’ın Miami’de yargıç karşısına çıkarılacağı 21 Mart 2016 günü, New York’taki sulh hâkimi Andrew Peck dosya üzerindeki mührü kaldırdı. Bharara, New York’taki hâkim Berman’a hitaben hazırlanan ilk iddianameyi, bu ayrıntıyı atlayarak ilgili hâkimin adını bile değiştirmeden olduğu gibi Zarrab’ın dosyasına bakacak Miami’deki federal hâkim John O’Sullivan’a sundu. Miami federal mahkemesinin beşinci katında görülen pazartesi günkü duruşmada hâkim O’Sullivan iddianameyi kabul edip “1:16-mj-02352-JJO-1” dosya numarasıyla kayda işletti. Sonra da Zarrab’ı kefalet olmaksızın tutuklu yargılanmak üzere hapse gönderdi.
4 NİSAN’DA BELLİ OLACAK
Zarrab’ın ABD’ye tutuklanacağını bilerek gidip gitmediği konusundaki varsayımlar halen netlik kazanmamışken, ABD’nin Zarrab’ı üç aydır mühürlü tutulan bir iddianameyle bekliyor oluşu, işin hazırlığının önceden yapıldığını gösteriyor. Zarrab’ın ABD’li yetkililerle bir anlaşma yapıp yapmadığı sorusunun cevabı ise Miami’deki hâkim O’Sullivan’ın 4 Nisan’daki duruşmada Zarrab hakkında vereceği kararlarda yatıyor. Eğer Yargıç O’Sullivan, Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verirse, üç aydır mühürlü bekleyen iddianame de dikkate alındığında Zarrab’ın FBI ile önceden bir anlaşma yaptığı ihtimali ağırlık kazanacak.
AVUKATLAR KESİNLEŞMEDİ
Yine O’Sullivan’ın 10 gün sonra vereceği karar doğrultusunda ortaya çıkacak, Zarrab’ın New York’ta mı yoksa Miami’de mi yargılanacağı sorusunun cevabı, Zarrab’ın kalıcı avukatlarının kimler olacağını da belirleyecek. Zarrab’ı 21 Mart’taki duruşmada dünyanın en ünlü avukatlık bürolarından Baker&McKenzie’nin Miami ofisindeki ortağı Lee Stapleton ve aynı ofisten Isabella de la Guardia savundu. Her iki avukat da görüşme taleplerimizi geri çevirdi. Ancak davanın New York’a alınması durumunda, büyük çaplı uluslararası bir dava olduğundan hazırlığı yaklaşık 1.5-2 yıl sürmesi beklenen jürili yargılamaya kadar Başsavcı Bharara ile müzakereleri yürütecek avukatların New York merkezli olması ihtimali ağırlık kazanacak.
KARA LİSTE BİLMECESİ
REZA Zarrab olayıyla ilgili, şimdi hikâyenin üzerindeki esrar perdesini aralayacak, cevap bekleyen iki önemli soru daha var:
1-Zarrab’a yönelik hazırlanan iddianamede Zarrab’ın İran yaptırımlarını ihlal ettiğine dair güçlü deliller olmasına rağmen, Amerikan Hazine Bakanlığı Zarrab’ı bu yüzden neden şimdiye kadar kara listeye almadı? Örneğin Zarrab’ın ortağı olduğu iddia edilen Babek Zencani, bu yüzden 11 Nisan 2013’de kara listeye alınmış ve Zencani’yle ilişkili şirketler sıralanıp ABD vatandaşlarının Zencani’yle iş yapmaları yasaklanmıştı. Hazine Bakanlığı’nın yaptırımlar konusunu takip eden Terör ve Finansal İstihbarat biriminin sözcüsü Betsy Bourassa, Hürriyet’in bu yöndeki sorusuna cevap vermedi.
2-Zarrab, ABD’ye gelişi için gerekli vizeyi ne zaman ve nasıl aldı? ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önce vize konularında mahremiyet gerekçesiyle açıklama yapmadığını duyurdu. Mühürlü iddianame kadar bu iki soru da Zarrab’ın 19 Mart’ta İstanbul-Miami uçağına binmeden ABD’li yetkililerle önceden bir anlaşma yapıp yapmadığının anlaşılmasında en önemli detaylar olarak öne çıktı.
Kaynak: hurriyet.com.tr / Tolga Tanış