Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e yönelik ağır eleştirilerinin perde arkası netleşti.
Arınç’ın Gökçek’e yönelik eleştirileri, “kendiliğinden” gelişti. Saray ile hükümet arasındaki gerilimin fitilini ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 9 Mart’ta Beştepe’de yapılan ikinci Bakanlar Kurulu toplantısında hükümeti görevden alabileceğini ima etmesi ateşledi.
Bunun üzerine, AKP içinde ikinci yenilikçi hareketin startı verildi. Davutoğlu ve ekibi, yurt dışından da destek alarak AKP’nin 2000’li yıllardaki itibarını yeniden kazanmayı hedefliyor.
KAÇAK SARAY'DA İPLER KOPTU
Saray ile hükümet arasında iplerin kopmasına neden olan gelişme Beştepe’de 9 Mart’ta yapılan ikinci Bakanlar Kurulu toplantısında yaşandı.
Kaçak Saray'da 19 Ocak’ta yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu, tam da kuruldan önce “fırçalayan” Erdoğan, ikinci Bakanlar Kurulu’nda ise Davutoğlu’na yönelik ağır eleştirilerde bulundu.
Davutoğlu’nu doğrudan hedef alan Erdoğan, bakanların önünde Davutoğlu’nun hatalarını tek tek sıraladı. Erdoğan, hükümet üyelerini görevden alabileceği mesajını verdi.
Erdoğan, bu aşamada, “Ben bu hareketin lideriyim. Sadece benim onay verdiğim çizgide gidebilirsiniz. Aksi halde Anayasal görevden alma yetkilerimi kullanırım” dedi.
Bu sözler bakanları şaşkına çevirdi. Bakanlar, Bakanlar Kurulu’nda yaşadıklarının şokunu uzun süre üzerlerinden atamadılar.
İKİNCİ “YENİLİKÇİ HAREKET”
Erdoğan’ın, “hükümeti görevden alabilirim” mesajı Davutoğlu ekibininin bir süredir üzerinde çalıştığı, yeni AKP projesinin de başlamasına yol açtı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de dışarıdan destek verdiği ikinci yenilikçi hareketin içinde Beşir Atalay, Bülent Arınç, Ali Babacan ve Hüseyin Çelik’in de dahil olduğu isimler var.
Erdoğan’ın siyasi baş danışmanı ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da yenilikçi harekete destek veren kişilerin başında geliyor. Yenilikçi harekette, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da bulunuyor.
ERDOĞAN FARKEDİNCE…
Başbakan Davutoğlu ve ekibinin tüm adımlarını yakından takip eden Erdoğan, ikinci yenilikçi hareketle ilgili çalışmaların hız kazanması üzerine, hükümete eleştiri bombardımanına başladı.
AKP oylarının MHP’ye kaymasını da dikkate alan Erdoğan, eleştiri için çözüm sürecini seçti. Sonra da “izleme komitesi”, “Dolmabahçe pozu”, “10 maddelik mutabakatı” doğru bulmuyorum açıklamalarını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklamaları ile AKP’deki oy kaybını bir anlamda durdurmayı ve hükümeti de köşeye sıkıştırmayı amaçlıyor.
BAKANLAR KURULU’NDA DA KONUŞULDU
Cumhurbaşkanı’nın “İzleme komisyonuna karşıyım” yönündeki açıklamalarına Hükümet sözcüsü Arınç cevap verdi. Arınç’ın ilk açıklamaları, “ortak karar” çerçevesinde yapılmadı.
Ancak, Arınç’ın açıklamaları hükümetin bu konudaki ruhunu yansıtıyor. Son olarak, Çankaya Köşkü’nde önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu’nda da, Erdoğan’ın ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Arınç’la ilgili sözleri masaya yatırıldı.
Bakanlar Kurulu’nda, “Saray’ın hakaret etmeden uyarılması” yönünde görüş birliğine varıldı. Melih Gökçek’in açıklamaları ise bunun için uygun zemin oldu.
AKP’li yöneticiler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Melih Gökçek’i hedef alarak yaptığı açıklamalar için, “Bülent Bey, Saray’ın surlarını dövdü” yorumu yaptılar.
KAVGA BÜYÜRSE GÖKÇEK GÖREVDEN ALINACAK
Bakanlar Kurulu’nda, “Gökçek’i muhatap almayalım” diyenler oldu. Ancak, Gökçek’e sessiz kalınmasının, yeni Gökçeklerin ortaya çıkmasına zemin yaratacağı görüşünü dile getirenler de vardı.
Sonunda Gökçek’e cevap verilmesi kararlaştırıldı. Melih Gökçek ise, Bülent Arınç’a yönelik sözleri ile oğlunun milletvekili adaylığını netleştirmek ve seçimlerde Veysey Tiryaki’yi öneren Bülent Arınç’tan intikam almak istiyordu.
Fakat, Gökçek’in planı bu kez ters tepti. Hükümetin planları arasında, kavganın büyümesi halinde Gökçek’in görevden alınması da yer alıyor.
Plana göre, İçişleri Bakanlığı, mülkiye müfettişlerini görevlendirecek. Ardından da soruşturmanın selameti için, Gökçek görevden alınacak.
Kaynak: Hüseyin Özay / Taraf