​Kızılay'dan dolmuşa binip, "Halep'te ineceğiz" diyorlar

Ankara’nın Altındağ İlçesi'nde Suriyeli mülteci sayısı 20 bine ulaştı...
KARŞI GAZETE | ANKARA

Mimarlar, Suriyeli mültecilerin barınma ve kentle bütünleşme sorununa çözüm önerileri üretmek amacıyla, Ankara'da mültecilerin yerleştirildiği Önder Mahallesi’nde ön tespit gezisi gerçekleştirdi.

"DOLMUŞA BİNİP, HALEP'TE İNECEĞİZ DİYORLAR..."

Geziye, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Yönetim Kurulu üyesi Burcu Ateş, Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyesi Atılım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Hakkan, Kent İzleme Merkezi Sekretaryası Yürütücüsü Redife Kolçak katıldı.

Teknik heyet gezide mültecilerle, muhtarla, halkla ve bölgede faaliyet yürütmeye hazırlanan UNİCEF ve ASAM yetkilileri ile görüştü.  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan geziyle ilgili şu tespitleri paylaştı:



"MÜLTECİLER SAĞLIKSIZ KONUTLARDA YAŞIYOR"

“Kentimizin zorunlu ikametçileri ile birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız. Kentsel dönüşüm sürecinde yıkımların başladığı Önder Mahallesi’ne yerleştirilmiş olan Suriyeli mülteciler sağlıksız konutlarda yaşıyor.

TABELALAR ARAPÇA, EŞYALAR SURİYE'Yİ HATIRLATIYOR

Barınma sorunu ile birlikte yaşam sorunu iç içe geçmiş durumda, dolmuştan inerken ‘Halep’te ineceğiz’ diyorlar. Altındağ’ın küçük Halep’i olarak geçen bu bölgede dükkânların tabelaları, satılan eşyalar,  Suriye’yi hatırlatıyor.



"SURİYELİLER YARDIM MALZEMELERİNİ HALKA PARAYLA SATIYOR"

Bölgede yaşanan kültür farklılığı giderek gerginlik yaratacak bir potansiyel taşıyor. Orada yaşayan halk, Suriyeli mültecilerin  mahallenin tüm yapısını değiştirdiğini belirtiyor. Belediye tarafından tüm yardımların Suriyelilere dağıtıldığını, dağıtılan yardımların  Suriyeliler tarafından kendilerine parayla satıldığını ifade eden halkın bu duruma tepkisi büyüyor. Kendi insanımıza sosyal eşitlik ve sağlıklı yaşam sunma zorunluluğunun farkında olarak, mültecilerin birikimlerini  toplumla buluşturmalıyız."

"ANKARA, SURİYELİLERE HAZIRLIKSIZ"

Candan, mültecilerin birçok yerde barınmadan başlamak üzere yeme-içme, ısınma, sağlık, eğitim ve çalışma gibi doğal ihtiyaçlarına kendi başlarına çözüm bulmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Beklenenden 5 kat fazla mülteci geleceğini hatırlatarak  "Mülteci barındırma konusunda hazırlıksız olan Ankara’da sosyal ve kültürel anlamda kaynaşma sağlanmalı. Bu çerçevede yaşanacak olası sorunlara ilişkin olarak farkındalık artırmak için çalışmalar gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

"ALTINDAĞ'DA 20 BİN MÜLTECİ YAŞIYOR"

 Gezi sırasında  heyete  bilgi veren Önder Mahallesi Muhtarı Nuri Aygül de "mahallenin tüm yapısı değişti" diyerek   bazı ev sahiplerinin oturulamayacak durumda olan gecekonduları ve barakaları fahiş fiyatlara mültecilere kiraladığını söyledi. Aygül, Altındağ’da resmi rakamlara göre yaklaşık 20 bin mültecinin, Önder Mahallesi’nde ise 3 bin mültecinin barındığını
ifade etti.

    :

    :

    :

    :

    "​Kızılay'dan dolmuşa binip, "Halep'te ineceğiz" diyorlar" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete