Almanya’nın “yüzyılın yolsuzluğu” diye nitelendirdiği Deniz Feneri davasında mahkeme, gerekçeli kararında, Almanya ve Avusturya Viyana’daki taşınmazlar ile Letonya’dan alınan feribotun paralarının dernek kasasından ödendiğini kabul etti.
Suçu kabul eden mahkeme, sanıklara ceza vermeyerek, “Suç var ama zamanaşımı süresi doldu” dedi. Mahkeme ayrıca, zamanaşımı süresinin dolmasına dayanak yaptığı gayrı resmi muhasebe kaydı için, “Bilgisayar ortamında tutulan kayıtların belge vasfı yoktur” dedi.
Mahkemenin bu yorumu, akıllara “Gayrı resmi muhasebe belge vasfında değilse, bu kayıtlara dayanılarak nasıl zamanaşımı süresi doldu denildi?” sorusunu getirdi.
BAĞIŞ PARASIYLA 4 BİNA VE 1 GEMİ
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinin, Deniz Feneri davasında sanıklar hakkında verdiği zamanaşımından düşme ve beraat kararına ilişkin gerekçesi, dernek paralarının amacı dışında kullanıldığını bir kez daha ortaya koydu.
Almanya ve Avusturya’daki 4 ayrı bina ile Letonya’dan alınan geminin bağış paralarıyla alındığı halde sanıklara ait şirketlerin üzerine kaydedildiği mahkeme tarafından kabul edildi.
Gerekçeli kararda, derneğin gayrı resmi muhasebe kayıtları, Almanya’daki davada hüküm giyen dernek yöneticisi Mehmet Gürhan’ın kasasından çıkan el yazısı notlar, banka hareketleri ve sanık ifadeleri ile bilirkişi raporlarından Frankfurt’ta 2, Russelheim ve Viyana’da 1 bina ile Letonya’dan feribot alımı için kullanılan paranın dernek kasasından çıktığı ifade edildi.
3 TAŞINMAZ İÇİN 3 MİLYON 687 BİN EURO
Bilirkişi raporunda Deniz Feneri e.V kasasından, Adam Opel Strasse ve Rüsselsheim’deki taşınmazlar için toplam 1 Milyon 847 Bin Euro ödendiğinin belirtildiği ifade edilen kararda, gayri resmi muhasebe kayıtlarının tamamına ulaşılamadığı için bu tespitin eksik olduğu belirtildi.
Kararda, raporda belirtilen bu rakama, Ferdinand Porche’de bulunan arsa ve üzerindeki inşaat ile Viyana’da yurt binasına dönüştürülen taşınmaz için yapılan ödemelerin de eklenmesi gerektiği, böylece rakamın 3 Milyon 687 Bin Euro’ya ulaştığı, bu miktar içinde Viyana’daki binanın tamirat ve tadilatı için harcanan paranın da bulunmadığı da belirtilerek şöyle dendi:
“Yukarıda değinilen 4 taşınmazın da (şüphelilere ait) Weiss şirketi adına tescil edildiği, resmi kayıtlarda taşınmazların sahibinin bu şirket olduğu, ancak gayri resmi muhasebe kayıtları ile bilirkişi raporu ve yukarıda özetlenen ifadelerden taşınmazların tamamının Deniz Feneri e.V.’ye ait paralar ile satın alındığı, ayrıca binaların tadilat ve tamiratları ile arsadaki inşaatta da Dernek paralarının kullanıldığı anlaşılmıştır.”
Kaynak: Aysun Yazıcı | Taraf