İstanbul Üniversitesi’nde 12 Mart’ta yapılan rektörlük seçimlerinde 1202 oy alarak birinci çıkan ancak
YÖK Genel Kurulu’nda atama yapılması için
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan listede ikinci sıraya düşürülen
Prof. Dr. Raşit Tükel için akademisyenler eylem yaptı. Eyleme cübbeleriyle katılan öğretim üyeleri Cumhurbaşkanı’na çağrı yaparak, ”Lütfen sandığın iradesine saygı gösterin. YÖK’ün sizi yönlendirmesine müsade etmeyin. YÖK değil, atayacak olan sizsiniz” dedi.
İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi çağrısıyla Prof. Dr. Raşit Tükel için
“Oyumuza ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz” başlığıyla akademisyenler biraraya gelerek açıklama yaptı. Cübbeleriyle İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde toplanan öğretim üyelerine, öğrenciler, üniversite çalışanları ve bazı vatandaşlar da destek verdi. Saat 12:30 civarında üniversitenin tarihi ana kapısı önündeki biraraya gelen grup, “Benim rektörüm Raşit Tükel”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attılar. “Oylarımıza ve demokrasiye sahip çıkıyoruz” yazılı pankart açan grup adına basın açıklamasını Prof. Dr. Raşit Tükel okudu. Tükel, rektör seçim sürecinin antidemokratik bir şekilde yürütüldüğünü savunarak şöyle devam etti:
“Eski rektör Yunus Söylet’in milletvekili aday adaylığı nedeniyle istifa etmesi sonrasında 27 Şubat tarihinde toplanan YÖK Yürütme Kurulu,12 Mart’ta seçim yapılması kararını aldı. Bu karar 2 Mart’ta tarafımıza ulaştı. Sadece 8-9 günlük çalışma imkanı bırakıldı, seçime katılan vekil rektör seçim çalışmalarını fakülte akademik kurulunu toplayarak yaptı. Bu ‘baskın seçim süreci’ antidemokratik şekilde yürütüldü. Bu antidemokratik uygulamalara karşı rektörlük seçiminde İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri tercihini ‘Demokratik, katılımcı, özerk ve özgür üniversite’ ilkeleriyle seçime giren Prof. Dr. Raşit Tükel’den yana kullandı. YÖK Genel Kurulu ise hiçbir gerekçe göstermeden yaptığı sıralamayı değiştidi ve öğretim üyelerinin iradesini yok saydı.
MÜCADELE SÜRECEK
İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimi sürecinde yaşadıklarımız üniversitemize özgü değil. Üniversitelerde uzun yıllardır rektörlük seçimleri sonrasında YÖK değerlendirmesinde sıralamaları değiştiriliyor, en yüksek oyu alan adaylar alt sıralara kaydırılabiliyor, Cumhurbaşkanı en çok oyu alan adayların dışındakileri atayabiliyor. Türkiye’nin inşasında büyük rol üstlenen İstanbul Üniversite’nin tüm bileşenleri, öğretim üyelerinin iradeleri yok sayılarak belirlenen bir yönetimi meşru kabul etmeyecek, antidemokratik uygulamalara karşı mücadelesini sürdürürecek. Sonuç olarak YÖK gerekçesini açıklamaktan kaçındığı sıralamayı değiştirme kararının bilim insanlarının iradesine karşı alındığını vurguluyor ve bu kararı reddettiğimizi duyuruyoruz.”
SANDIĞIN İRADESİNE SAYGI ÇAĞRISI
Öğretim üyeleri adına konuşan
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Kurtuluş ise Cumhurbaşkanı’na çağrı yaparak şunları söyledi:
“Sandığın ve İstanbul Üniversitesi’nin iradesine sahip çıkmak için buradayız. Rektörlük seçimi sonucuna saygı duyulması ve bunun kabul edilmesi yönündeki talebimizi tekrar söylüyoruz. Bir sosyal bilimci, öğrencilerim adına bir hoca, bir kadın olarak, bunca yıl askeri kalıntının kurumlarıyla mücadele eden biri olarak buradan Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Lütfen sandığın iradesine saygı gösterin. YÖK’ün sizi yönlendirmesine müsade etmeyin. YÖK değil, atayacak olan sizsiniz. Kendiniz hissettiğiniz gibi İstanbul Üniversitesi’nin rektörünü buna layık görün ve rektörümüzü atayın.”
İRADEMİZLE SONUCUN ARKASINDAYIZ
Araştırma görevlileri adına konuşan
Levent Dölek ise seçimde oy haklarının olmadığını belirterek, ”Oy hakkımız olsaydı Prof. Dr. Tükel 1.200 değil 2 bin oy alırdı. Oylarımızla değil ama idaremizle seçim sonuçlarının arkasındayız. Kimse bu iradeyi bu seçim sonucunu ikinci sıraya atamaz” diye konuştu.
Öğrenciler adına açıklamada bulunan
Tahsin Kaltakçı ise, gençler olarak Prof. Dr. Raşit Tükel’in rektör olarak atanmasını istediklerini söyledi. Üniversite bileşenleri, rektör olarak Raşit Tükel’in atanması için akademik çevrede başlatılan imza kampanyasıyla yaklaşık 15 bin imza topladı. Eylem sırasında imza verenlerin isimlerinin yazıldığı uzun bir afiş taşındı. Toplanan imzaların ilgili yerlere gönderileceği açıklandı.
Kaynak: Gülseven ÖZKAN - Hürriyet Gazetesi