Türkiye’nin YPG ile işbirliği netleşiyor

Türkiye’nin Süleyman Şah türbesini boşaltmak için düzenlediği “Şah Fırat” operasyonu kapsamında Kürt YPG güçleriyle yaptığı işbirliği netleşiyor.
Hasip Kaplan’ın dün verdiği demeçlerin ardından da YPG bir basın açıklaması yaparak, iki taraf arasındaki işbirliğine dair ayrıntılı bilgiler paylaşıldı. YPG açıklamasında, kendsine bağlı güçlerin Kobane’ye giren Türkiye birliklerine beş kilometre boyunca güvenlik koridoru sağladığını belirtti.

Hürriyet’ten Uğur Ergan ve Selçuk Şenyüz’ün haberine göre, 21 Şubat’ta dokuz saat süren operasyon YPG birliklerinin bilgisi dahilinde ve desteğiyle gerçekleştirildi. Ordu operasyon öncesinde Kobane’deki Kürt yetkililerle temasa geçip, geçtiğimiz haftalarda kentten püskürtülen bölgedeki IŞİD mevzileriyle ilgili bilgi aldı.

ENVER MÜSLİM ANKARA’YA ÇAĞRILDI

Habere göre operasyon Suruç ile Birecik arasındaki bölgenin 13-14 Şubat’ta “askeri yasak bölge” ilan edilmesinin hemen ardından yapılması planlanırken, çatışmaların yoğunlaşmasının ardından ertelendi. Bu sürede Kobane kantonu Başkanı ve PYD lideri Salih Müslim’in kardeşi Enver Müslim Türkiye’ye çağrıldı. 18 Çarşamba günü Türkiye’ye giriş yapan Müslim, ertesi gün ise yetkililerle görüşmek üzere Ankara’ya geçti.

300 YPG’Lİ DESTEK VERDİ

Görüşmelerde Ankara’daki yetkililer ile Müslim arasında bölgedeki çatışmaların operasyon süresince durdurulması için anlaşma sağlandı. Operasyon günü ise sınırın gerek Türkiye tarafında gerekse Kobane tarafında güvenlik koridorları oluşturularak sivillerin yaklaşmasına izin verilmedi. 

YPG açıklamasında 300 YPG’li savaşçının güvenlik koridoruna katkı verdiğini belirtirken, şu ifadeleri kullandı: “Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobane güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız, insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir.”

Operasyonun ardından basına açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Herhangi izin alındı mı bir operasyon için işbirliği yapıldı mı?” şeklindeki soruya “Bu operasyonun kararı Ankara’da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne de yardım talep edilmiştir” yanıtı vermişti.

Kaynak: Uğur Ergan / Selçuk Şenyüz | Hürriyet

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye’nin YPG ile işbirliği netleşiyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ