Yeşil Yol protestocularına şenlik yolunda Jandarma üst araması yaptı.
Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundak
i Yeşil yol projesine karşı çıkan
Rize’nin
Çamlıhemşin İlçesi Samistal yaylası sakinleri, geleneksel yayla şenliğine giderken jandarma yollarını kesip köpeklerle arama yaptı.
Çamlıhemşin İlçesi Samistal Yaylası'nda her yıl düzenlenen ve bölgede yaylacılık geleneğini yaşatmayı amaçlayan ‘Vartevor’ adlı yayla şenliği için araçları ile yola çıkan yaklaşık 300 kişinin yolu Amlakit Yaylası girişinde Jandarma ekiplerince kesildi. Araçlarından indirilen yaylacıların üzerleri ile araçları didik didik arandı. Özel eğitimli köpeklerin de kullanıldığı aramada kimlik kontrolü yapıldı. Yaylalarına çıkarken ilk kez böyle bir uygulama ile karşılaştıklarını anlatan ve duruma tepki gösteren yaylacılar, “Böyle bir arama yapılmasına çok üzüldük. İçimiz yanıyor. Kendi yaylamızda üst araması ne demek? Bizi şehirlerde bile aramamışlar. Palovit yaylasında üzerimizi arıyorlar. Biz bu yaylarda çobanlık yaparak büyüdük. Bizde ne olur ki ne arıyorlar? Zaten börek ve tatlılardan başka bir şey bulamadılar" dedi.
YEŞİL YOLA TÜRKÜLÜ PROTESTO
Samistal Yaylası'nda piknik yapıp, türküler söyleyen ve tulum eşliğinde horon oynayan yöre sakinleri, yaylacılık geleneğini yaşatmaya çalıştı. Yaylanın karşı yamacında bekleyen ve tepkiler nedeniyle Yeşil Yol için çalışamayan iş makinesine türküler söyleyen grup, "Samistal Yaylası'ndan gece bakarım aya. Yollarım bana yeter, ben gideceğim yay'” dizeleriyle Yeşil Yol tepkilerini dile getirdi.
'Vartevor' geleneğinin yüzyıllardır yaylalarında sürdüğünü anlatan
Gönül Günay, "Yaylaya çıkılır hep birlikte eğlenilir. Bu yıl Yeşil Yol dolayısıyla sıkıntılar yaşadık. Bu doğa sadece bizim değil dünyadaki tüm insanlarındır. Torunlarımızda nefes alacak yer bırakmak istiyoruz. Doğayı bozmamak lazım. Yeşil yol gelecek kuşaklar için kesinlikle dönüşü olmayan bir felakettir" dedi.
Kevser Erol da "Yaylamızda bekleyen koca kepçenin geri götürülmesini bekliyoruz. Bizler çocuklarımıza güzel bir doğa bırakmak istiyoruz" dedi. Saadet Birgül ise "Biz zamanında yaylaya yürüyerek çıkardık. Şimdi araç yolumuz var. Daha büyük yollara gerek yok. Bu yollar bize yeter. Var olan yolları düzeltsinler Yeşil yolun gereği yok. O yolu bizim için değil oteller, restoranlar için yapıyorlar" diye konuştu.
Gün boyu horon oynayan yaylacılar ‘Vartevor’ adlı şenlik için 2 gün yaylada kalacak.
Kaynak: DHA